Iz obrazovanja

U Puli najavljen Camino južne Istre

16.04.2024 14:27 PULA, 16. travnja 2024. (Hina) - "Camino južne Istre", naziv je novog projekta koji je nastao kao zajednički proizvod klastera južne Istre odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana, a nakon što se i Hrvatska ucrtala na kartu svjetskih hodočasničkih ruta.

Camino ruta južne Istre, pokriva 193 kilometara i teritorijalno prolazi kroz dva grada i četiri općine te će biti privlačan motiv za dolazak i višednevni boravak na području južne Istre posebice prije i poslije glavne turističke sezone, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare u pulskoj Turističkoj zajednici. Po riječima direktorice TZ-a Pule Sanje Cinkopan Korotaj,  u 2022. godini projekt je prvi put apliciran na natječaj HTZ-a za dodjelu potpore iz Fonda za udružene turističke zajednice za što je vijeće HTZ-a dodijelilo 13.273 eura, dok je prošle godine u sklopu istog natječaja dodijeljeno 20.000 eura. "Novac je namjenski utrošen za izradu prometnog elaborata, označavanja staza, izradu vizuala, fotografija, camino putovnica, pečata i compostela", rekla je.

Cinkopan Korotaj je istaknula i da se Camino ruta realizira na inicijativu i u suradnji sa Bratovštinom sv. Jakova iz Samobora koja je 2017.  postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela i koja je certificirani izdavač hrvatske hodočasničke putovnice - važećeg dokumenta za hodočasnike na svim europskim rutama puteva sv. Jakova. Ruta će biti, kao i u ostatku Europe, označena žutom stiliziranom školjkom, Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom te će biti podijeljena u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam etapa kako bi se mogla proći u jednom tjednu, koliko je potrebno da se istinski doživi povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline južne Istre.

"Svi koji se odvaže prijeći, odnosno prijeđu Camino rutu  dobit će hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću, hodočasnički certifikat ili Compostelu, koje izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova", napomenuli su iz pulske Turističke zajednice i dodali kako će pečata ili vjerodajnica biti ukupno 18 te će ih činiti karakteristični motivi i boje za lokalitet uz koji će se nalaziti. Hodočasnička putovnica i certifikat moći će se preuzeti u turističko-informativnim centrima svih turističkih zajednica klastera i na drugim lokacijama koje su objavljene na web portalu dok će pečati biti razmješteni po Camino ruti. Otvorenje Camino rute južne Istre planirano je u subotu, 4. svibnja, prelaskom staze od Vodnjana do Fažane, a od 2. do 5. svibnja u Puli se održava Adria Camino Festival s brojnim radionicama koje će prezentirati Camino destinacije, govorit će se o pripremi za hodočašće, biti će i interaktivne radionice, ali i ekskluzivni prikaz novog Camino filma “The Way, My Way” Billa Benneta.