Iz obrazovanja

Dolenec: Nitko od postojećih korisnika inkluzivnog dodatka neće biti zakinut

25.04.2024 15:25 ZAGREB, 25. travnja 2024. (Hina) - Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u četvrtak je u Gradskoj skupštini rekla da nitko od postojećih korisnika inkluzivnog dodatka kojih je više od 18.200, neće biti zakinut za naknade, a Grad Zagreb će ih svima retroaktivno isplatiti čim dobije podatke od države.

"Nitko od nešto više od 18.200 korisnika ovog gradskog programa neće biti zakinut", rekla je Dolenec novinarima u Gradskoj skupštini. Država je, kaže, napravila značajne izmjene time što je donijela Zakon o inkluzivnom dodatku, ali puna četiri mjeseca otkako je novi Zakon na snazi, nova rješenja izdana su za manje od 10 posto korisnika u Zagrebu, a Grad Zagreb i dalje u svoj sustav potpora za osobe s invaliditetom i roditelje djece s teškoćama prima nove korisnike temeljem starih prava. Objasnila je da sada u Gradu imaju dvojni sustav u kojem najveći broj ljudi i dalje sva prava ostvaruje po starim zakonima, a mala manjina tek ima rješenja o inkluzivnom dodatku. Poručila je da će se Grad Zagreb uskladiti s novim Zakonom, ali za to su im potrebni podaci o broju korisnika. Predviđaju da će taj broj biti znatno veći jer su i osnove drukčije, u novom je Zakonu puno promjena, a nema ni dohodovnog cenzusa.

Preliminarne brojke pokazuju da će za to biti potreban rebalans gradskog proračuna, a prve procjene usklađivanja govore da u ovogodišnjem proračunu moraju osigurati još najmanje četiri milijuna eura. "Dakle, Grad Zagreb će se uskladiti sa Zakonom o inkluzivnom dodatku, ali to će vezati uz rebalans, što znači da će to najvjerojatnije biti u srpnju ove godine. I svakako ćemo napraviti sve da nitko od postojećih korisnika, znači njih više od 18.200, ne bude zakinut", poručila je Dolenec. Ako je nekome rješenje o inkluzivnom dodatku izdano u ožujku, travnju ili svibnju, nakon što izmijenimo Odluku o socijalnoj skrbi, retroaktivno ćemo isplatiti razliku za mjesece u kojima netko nije primio 26,5 eura, objasnila je Dolenec.

Zagrebačka Gradska skupština danas je na sjednici usvojila Zaključak Kluba gradskih zastupnika SDP-a o izvješću o usklađenju sa Zakonom o inkluzivnom dodatku, kojim je Gradska skupština zadužila gradonačelnika Tomislava Tomaševića da u roku od 30 dana podnese izvješće o usklađenju sa Zakonom o inkluzivnom dodatku. Taj je Zaključak na sjednicu stavljen po hitnom postupku. U Zaključku se navodi da su donošenjem Zakona o inkluzivnom dodatku koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, korisnici novčane naknade, korisnici doplatka za pomoć i njegu i korisnici osobne invalidnine počeli dobivati rješenja o ostvarivanju prava o inkluzivnom dodatku. Odlukom o socijalnoj skrbi utvrđene su novčane naknade i socijalne usluge koje osigurava Grad Zagreb, te uvjeti i postupak njihova ostvarivanja.

"Kako kategorija korisnika inkluzivnog dodatka nije propisana Odlukom o socijalnoj skrbi dosadašnji korisnici prava na novčanu naknadu, korisnici doplatka za pomoć i njegu i korisnici osobne invalidnine dobivaju rješenja o ukidanju prava na novčanu naknadu", naveo je Klub Gradskih zastupnika SDP-a u obrazloženju Zaključka koji je Gradska skupština usvojila.