Iz obrazovanja

Varaždin: Za 5. humanitarnu utrku grada anđela stiglo 539 prijava

29.04.2024 12:54 VARAŽDIN, 29. travnja 2024. (Hina) - Za 5. humanitarnu utrku grada anđela koja će se u Varaždinu trčati 11. svibnja, a kojom će se prikupljati sredstva za Udrugu za osobe s intelektualnim oštećenjem 'Sunce', već je prijavljeno 539 trkača, rekao je u ponedjeljak idejni začetnik utrke, ministar gospodarstva Damir Habijan.

Uz Habijana, organizatori utrke su Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, Sportski klub SRD 315 Sjeverozapad i Funkcionalni centar Active Vita, a glavni je pokrovitelj Grad Varaždin. „Pozivam što veći broj Varaždinki i Varaždinaca, ali i sve ostale rekreativce koji žele pridonijeti, ne samo da trče i hodaju i na taj način se rekreiraju, već sve koji žele podržati ovu humanitarnu akciju da se odazovu i sudjeluju”, rekao je Habijan. Istaknuo je da je za glavnu trku dosad 539 prijavljenih, od kojih je 350 uplatilo kotizaciju, a za dječje utrke stiglo je 60 uplata.

„Za glavnu je utrku osigurano 500 startnih paketa, jednako tako 200 za dječju, ali prednost će imati oni koji će uplatiti startninu, pa sve one koji još nisu, pozivam da uplate startninu, kako bi osigurali svoj startni paket”, poručio je Habijan te dodao da će se utrka održati bez obzira na vremenske uvjete.

Edukativna akcija 'Znaš li svoj broj'

Voditeljica za sport i programe u ZSUGV, Anica Sitar, istaknula je da se utrka iz godine u godinu podiže na višu razinu te najavila ovogodišnji novitet. „Želimo kod građana potaknuti svijest o kretanju i zdravom načinu života, stoga ćemo u sklopu naše utrke biti domaćini javnozdravstvenoj edukativnoj akciji 'Znaš li svoj broj' kojom se kod šire populacije želi podići svijest o štetnosti dislipidemije i njezinim negativnim učincima među kojima je glavna ateroskleroza”, rekla je Sitar.

Start glavne utrke bit će u 11.30 na Kapucinskom trgu, najavio je Marko Črljenec, predsjednik Udruge Active Vita. „Glavna je utrka dužine 4,85 kilometara, a staza će prolaziti ulicama Varaždina i bedemima Starog grada. Imamo i dvije dječje utrke dužine 800 metara i to jednu sa startom u 10.30, a drugu u 10.45”, rekao je Črljenec. Poziv sugrađanima i ostalim zainteresiranima uputio je i predsjednik SRD 315 Sjeverozapad, Marko Dugandžić koji je istaknuo da će svi sudionici dobiti medalje, a pobjednici i nagrade.