Iz obrazovanja

U MIZ-u predstavljen idejni projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Blatu

12.04.2024 14:48 ZAGREB, 12. travnja 2024. (Hina) - U Ministarstvu zdravstva u petak je predstavljen idejni projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice na lokaciji Blato u Zagrebu, nakon čega slijedi projektiranje, gradnja i opremanje, a bolnica bi trebala biti gotova u proljeće 2029.

"Završen je idejni projekt te nas samo jedan korak dijeli od početka gradnje bolnice koja je od strateške važnosti za najranjiviju skupinu društva – djecu, ali i za cijeli javni zdravstveni sustav", rekao je ministar Vili Beroš na predstavljanju projekta. Idejni projekt bio je ugovoren 1. rujna 2023., a završen je prije deset dana. Sada predstoji izrada dokumentacije za nadmetanje za javnu nabavu za projektiranje, gradnju i opremanje, rekao je ministar. Ravnatelj uprave za financije u Ministarstvu zdravstva Gordan Žanić naveo je da se iduće godine očekuje projektiranje prve faze i ishodovanje građevinske dozvole. Početkom 2026. trebala bi početi gradnja, a 1. faza bolnice dovršena u ožujku 2029. "Bolnica će se nakon prve faze prostirati na 53.000 četvornih metara. U međuvremenu se stalno razmatra i 2. faza izgradnje bolnice. Definitivno nećemo na ovome stati. To je bolnica od velikog značaja", rekao je Žanić objasnivši da je tako prometno pozicionirana da će značiti puno svim hrvatskim građanima.

Potrebno je još riješiti imovinsko-pravni status s Gradom Zagrebom za zemljište na kojemu će se graditi bolnica, ugovoriti isporuku geotermalne vode za grijanje i hlađenje s koncesionarom jer je ta voda u koncesiji, rekao je Žanić. Istaknuo je da će to biti prva "carbon zero neutral" bolnica u Europi. Ukupna vrijednost prve faze izgradnje je 225 milijuna eura plus PDV. Od toga europska sredstva iznose 40 milijuna eura, a ostalo će se namaknuti iz državnog proračuna s obzirom da je riječ o strateškom projektu. Gotovo cjelokupna energija, ili točnije do 84 posto, dolazit će iz obnovljivih izvora, dijelom iz solarnih izvora, ali i velikim dijelom iz geotermalnih izvora kojima obiluje lokacija na kojoj će se graditi bolnica, istaknuo je ugovoreni voditelj projekta Saša Marenjak.

Marenjak je rekao da će u novu bolnicu u prvoj fazi biti prebačen kompletan opseg Dječje bolnice u Klaićevoj i pedijatrija iz KBC-a Sestre milosrdnice dok je u drugoj fazi zamišljen prelazak kompletnog opsega Kukuljevićeve, Goljaka i odjela ginekologije iz KB-a Merkur. Idejni projekt je radila projektantska tvrtka UPI2M. Četrdeset godina se priča o ovoj bolnici, ali sada su poduzeti vrlo konktetni koraci. Nadam se da ćemo kraj ovoga desetljeća dočekati u novoj dječjoj bolnici, rekao je ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj Goran Roić. Inače, gradnju nove dječje bolnice na istoj lokaciji već je najavio i prethodni ministar zdravstva u Plenkovićevoj vladi  - Milan Kujundžić. U ljeto 2018. rekao je da će pokrenuti ubrzanu proceduru da se osiguraju novci iz proračuna i počne njezina gradnja te najavio da će biti gotova za tri do četiri godine.