Iz obrazovanja

Radovan Fuchs: U škologradnju se nije ovoliko ulagalo od doba bana Ivana Mažuranića

16.04.2024 09:02 DRAGANIĆI 15. travnja 2024. (Hina) - U Draganićima su u ponedjeljak potpisani ugovori za radove na rekonstrukciji i uređenju tri škole u Karlovačkoj županiji koje sudjeluju u projektu cjelodnevne škole, a resorni ministar Radovan Fuchs je rekao da se ovoliko u škologradnju nije ulagalo od doba bana Ivana Mažuranića.

Potpisani su ugovori s predstavnicima Osnovne škole Katarine Zrinske iz Krnjaka u koju se ulaže 58.319 eura s PDV-om, OŠ "Draganići" u koju se ulaže 106.419,75 eura s PDV-om te u OŠ "Josipdol" u koju će biti uloženo 209.360 eura s PDV-om, a to znači u matičnu školsku zgradu te još dvije područne. Izvođač radova je dugoreška tvrtka Kolos. Nije se potpisao ugovor s predstavnicima OŠ "Rakovica" jer se mora ponoviti postupak javne nabave. Postojao je otpor uvođenju pilot-projekta cjelodnevne škole u OŠ "Draganići", no načelnica Draganića Anica Domladovac je sada ustvrdila kako su nesuglasice i problemi prevladani. Ravnateljica Marica Jurčić je napomenula kako joj je od početka bilo jasno da je taj projekt prilika za njezinu ustanovu.

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin je nastavila da vesele reakcije na uvođenje projekta cjelodnevne škole i prilagodba djece. "Prevladava zadovoljstvo i oslobađa se vrijeme za obitelj. Djeca će stići kući sa završenim zadaćama, obavljenim rekreacijama i drugim aktivnostima i moći će kvalitetno vrijeme provesti s braćom, sestrama i roditeljima. Vjerujem da će i druge škole vrlo brzo prihvatiti taj program", dodala je. Ministar je te škole nazvao "pionirima u pothvatu prelaska na sustav cjelodnevne škole u Hrvatskoj koji bi se trebao dogoditi za četiri godine". "Taj će se sustav usavršavati, da bude jako dobar kad se počne primjenjivati u cijeloj Hrvatskoj", rekao je. Naglasio je i da je program cjelodnevne nastave dobio pohvale Europske komisije te da su za njega zainteresirane i druge zemlje, primjerice južnoameričke. "Nakon one vike i onih protesta, sada zaprimamo zahtjeve niza škola da se priključe, ali za to treba uraditi neke pretpostavke, uglavnom financijske naravi", rekao je.