Iz obrazovanja

Paratekvando na Europskim igrama za mlade s invaliditetom

12.04.2024 12:16 ZAGREB, 12. travnja 2024. (Hina) - Od 19. do 23. lipnja u češkom gradu Brno održat će se 13. izdanje Europskih ljetnih igara mladih s invaliditetom Emil Open na kojem će se natjecati više od 900 sportaša iz 17 zemalja u sedam sportova u različitim kategorijama.

Osim sportske, Europske igre za mlade s invaliditetom donose i društvenu dimenziju. Discipline su upotpunjene bogatim popratnim i kulturnim programom. Natjecat će se u atletici, plivanju, stolnom tenisu, biciklizmu i streljaštvu. Održat će se i kamp za košarkaše u kolicima, a prvi put u sklopu Igara sudionici će se natjecati i u paratekvandou i parakarateu kao demonstracijskim sportovima. Hrvatska će svoje predstavnike na Igrama imati u paratekvandou, pa je delegacija Hrvatskog paratekvando saveza posjetila Brno. Na inicijativu počasnog konzula Republike Hrvatske Michala Chladeka, savjetnika i koordinatora Roberta Vindiša, delegaciju HPTS-a su predvodili predsjednik Saveza Kristijan Škravan, direktorica Martina Peranović, glavni tajnik Borna Soro, glavni trener poomsae selekcije Matija Soro te pomoćna trenerica i asistentica Viktorija Mihalić.

"Drago mi je da su naš rad i rezultati privukli pažnju prijatelja u Brnu i da smo zaista brzo pronašli zajednički jezik," hvali saradnju predsjednik HPTS-a Kristijan Sˇkravan."Imamo puno iskustva koje sa zadovoljstvom dijelimo i drago nam je da smo na rođenju dugogodišnje suradnje kako sa Zakladom Emil, organizatorom igara, tako i potencijalnim osnivačima paratekvando klubova u Češkoj," dodala je direktorica HPTS-a Marina Peranović koja je tijekom posjeta predstavila paratekvando, raspravljajući o ključnim aspektima ovog sporta. U ovogodišnjem izdanju Igara, paratekvando će biti uključen kao demonstracijski sport. Tom će prilikom biti prikazan široj publici te će se omogućiti zainteresiranima da isprobaju neke od paratekvando tehnika. "Ova posjeta je značajna ne samo za promociju paratekvandoa već i za jačanje međunarodnih odnosa, obrazovanje i inkluziju kroz sport," poručili su iz HPTS-a.