Iz obrazovanja

Izborno sučeljavanje za mlade: Podjele oko građanskog odgoja i dobne granice

11.04.2024 15:08 ZAGREB, 11. travnja 2024. (Hina) - HDZ i Domovinski pokret protiv su uvođenja građanskog odgoja u škole i snižavanja dobne granice za sudjelovanje na izborima, a SDP-u i Možemo! to je dio programa, istaknuto je u četvrtak na ''izbornom sučeljavanju za mlade'' u organizaciji deset udruga civilnog društva.

"Ne samo da bi podržali spuštanje dobne granice za sudjelovanje na izborima s 18 na 16 godina, već smo to stavili u svoj program. Osim što je to iskaz povjerenja prema mladima, smatramo to i načinom daljnje izgradnje demokratske kulture", rekla je koordinatorica tematske grupe za mlade u Možemo! Ivana Brajdić. Članica Predsjedništva SDP-a Sara Medved kazala je kako tom prijedlogu treba reći "apsolutno da", objasnivši da mladi ranim odlaskom na izbore stječu naviku glasanja, unapređuje demokratsku kulturu i cijelo društvo. "Ono što je jako važno, a pokazala su to i istraživanja, da od 16 do 18 godine mlade osobe ne mijenjaju stav, moralne vrijednosti ni ciljeve. Odnosno, mogu zaključiti kojim kandidatima mogu dati povjerenje, a kojima ne'', kazala je Medved.

Kandidat Mosta na listi za I. izbornu jedinicu Josip Periša kazao je da cijelo društvo "mora raditi na tome da se mladi što ranije uključe u politiku", ali nisu nužno "za" ni "protiv" snižavanja dobne granice za izbore jer o tome tek treba odlučiti na temelju relevantnih istraživanja. S druge strane, predsjednik Mladeži HDZ-a Maksimilijan Šimrak ocijenio je da treba više razgovarati o zaštiti mladih od populizma, opasnosti s društvenih mreža i od lažnih vijesti nego o snižavanju dobne granice za sudjelovanje na izborima. No, prijedlogu davanja aktivnog i pasivnog glasačkog prava mladima s navršenih 16 godina oštro se usprotivio predstavnik Domovinskog pokreta Igor Peternel, ocijenivši da 16-godišnjaci uopće nisu zainteresirani za politiku niti znaju išta o politici.

"Ne vjerujem da treba ići u tom smjeru", kazao je Peternel, prebacivši predstavnicima SDP-a i Možemo" da zalaganjem za nižu dobnu granicu za sudjelovanje na izborima žele "mlade i naivne indoktrinirati" jer jedino i njih mogu s tim "ludim ideologijama". U raspravi o građanskom odgoju u školama, Josip Periša (Most) kazao je kako uvođenje zasebnog predmeta povlači niz potencijalnih problema, poručivši da je ''bolje potencirati mehanizme koje imamo da bi ljude obrazovali u kontekstu građanskog odgoja nego uvoditi novi predmet". Igor Peternel (DP) ocijenio je da građanski odgoj kao zasebni predmet nije potreban. ''Sve postoji u sustavu. Obitelj je temelj društva i potpuno se protivim bilo kakvom podržavljenju djece i petljanju škole u sve ono što su svjetonazor i ideologija'', kazao je Peternel.''Na istom sam tragu. Ne vidim potrebe da se uvodi kao zasebni predmet'', dodao je predsjednik Mladeži HDZ-a Maksimilijan Šimrak.

Potpuno suprotno, predstavnice Možemo! i SDP-a, kazale su da se zalažu za uvođenje građanskog odgoja kao zasebnog predmeta. ''Uloga školstva je da obrazuje aktivne građane i da tome pristupi sustavno i kvalitetno, a ne da se u tome rasprši na što više aktera'', kazala je Ivana Brajdić. Sara Medved kratko je dodala da ne bi raspravljali na toj razini "da su neki i pohađali građanski odgoj". Izborno sučeljavanje za mlade'' organizirali su Centar za mirovne studije, Gong, Institut za političku ekologiju, Klubtura, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez za autizam Hrvatske, Operacija Grad i Zelena akcija.