Iz obrazovanja

Izložba dječjih igračaka iz zbirke Etnografskog muzeja Zagreb

14.11.2022 09:01 ĐAKOVO, 11. studenog 2022. (Hina) – Dječje igračke iz zbirke Etnografskog muzeja – naziv je izložbe što je u petak otvorena u Muzeju Đakovštine, a obuhvaća više od 200 tradicijskih dječjih igračaka iz Hrvatske.
Na zanimljiv način izložene su drvene igračke poput malih vlakova, automobila, zrakoplova, instrumenata – dječjih drvenih gitara, drvenih figura životinja, guralica i drugih, glinenih igračaka, dječjeg namještaja. Postavljene su i igračke za interaktivnu aktivnost najmlađih posjetitelja, velikih puzzli s motivima dječjih tradicijskih igračaka – a to je samo dio postava izložbe na čijem je otvorenju u uvodu govorila ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić. Kroz povijest, igračke su, osim za igru, služile i za mentalni, motorički, socijalni razvoj djece, rekla je Božić, dodajući kako postav izložbe obuhvaća i jednu tradicijsku igračku iz Đakova – pucaljku iz 1921. godine, također vlasništvo Etnografskog muzeja Zagreb.

Ovim postavom obuhvaćene igračke nastajale su u kućnoj radinosti, u majstorskim radionicama, kao i tvornicama. Najstarija je kolijevka iz 1840. godine iz sela Letovanić, rekla je Božić, otvarajući izložbu. Njezina autorica Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja Zagreb, rekla je kako je ta muzejska kuća, osnovana 1919. godine, od svog početka počela prikupljati tradicijske igračke. Među prvima su bile i igračke iz Đakova. Prve su djeca izrađivala na paši, u školi. Većina je nastala na selima, ljudi su osnivali zadruge i izrađivali ih, a otišle su i u daleke zemlje poput Amerike, Australije, rekla je Biškupić Bašić.

Đakovački postav izbor je igračaka iz sela VIdovca u Prigorju, kao i sela Zelova u dalmatinskoj Zagori, a gdje nitko više, rekla je autorica izložbe, ne izrađuje igračke, dok je ta aktivnost u Hrvatskom zagorju vrlo živa i danas. Posebno priznanje tradicijske igračke Hrvatskog zagorja dobile su 2009. godine kada ih je UNESCO stavio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kao i na nacionalni popis, rekla je autorica izložbe. Izložba će u Muzeju Đakovštine biti otvorena do 16. siječnja 2023. godine.