Iz obrazovanja

Božićni igrani film za djecu "Kapa" od četvrtka u kinima

07.11.2022 15:22 ZAGREB, 7. studenoga 2022. (Hina) - Božićni igrani film za djecu "Kapa" Slobodana Maksimovića premijerno se prikazuje u ponedjeljak u Zagrebu, a od četvrtka, 11. studenoga počinje igrati u svim kinima.
Radnja filma, snimanog u Ljubljani i u Zagrebu, prati devetogodišnjeg dječaka Erika koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnje djevojčice Lucije koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Dok bi on Badnjak volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, ona želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu božićnu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali, napominje se u najavi. Po riječima redatelja, to je divna i poučna priča o stjecanju prijateljstva između dječaka koji nema ništa i djevojčice koja ima sve. Glavne uloge tumače mladi Gaj Črnič i Kaja Podreberšek, a pridružuju im se Ajda Smrekar, hrvatski glumac Frano Mašković, Mojca Fatur i René Štúr.

Ta filmska priča o prijateljstvu i dobroti već je ove godine osvojila vrijedna međunarodna priznanja: kao najbolji film Dječjeg programa Sarajevo Film Festivala, te Nagradu publike Kinokino film festivala u Zagrebu. Snimljen je u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Luxembourga i Slovačke, a sufinanciran je, između ostaloga, sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra te Hrvatske radiotelevizije. Scenarij za film napisala je Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentica Ida Weiss, a hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan. U hrvatskoj sinkronizaciji sudjelovali su Jakov Švarc, Zvonka Tomaš Brazzoduro, Dijana Vidušin, Frano Mašković, Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Matko Jukić, Roko Pepić, Petar Pećin, Ursula Pavić, Helena Pavić, Marika Škop i Sergej Stokuća.