Iz obrazovanja

Noć knjige obilježena u knjižarama diljem Zagreba

24.04.2024 11:48 ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - Trinaesta Noć knjige, u sklopu koje je diljem Hrvatske organizirano više od 1150 programa, u utorak navečer održana je i u brojnim zagrebačkim knjižarama i knjižnicama uz predstavljanja knjiga te razgovore s književnicima različitih generacija.

Školska knjiga i Lumen u knjižari Arkadija organizirali su razgovore o književnim velikanima Miroslavu Krleži, Mariji Jurić Zagorki i J.R.R. Tolkienu, te su proslavili 70. obljetnicu časopisa Modre laste. Glavna urednica Školske knjige Miroslava Vučić istaknula je da je Zagorka koristila dokumente povjesničara kako bi napisala svoje povijesne romane, no i svoju neiscrpnu maštu, kojom se "nije puno ogriješila o službenu povijest", rekla je. Dodala je da su Zagorkini romani bitni jer upriličuju i žensku struju povijesnoga romana, koja se od muške struje razlikuje u načnu na koji se "vode bitke". Nakladnik V.B.Z. predstavio je u Kinu Kinoteka nedavno objavljenu knjigu Tahira Mujičića "Mali romani: o vremenima kina, filma i posebno Zagreba", o kojoj su govorili filmski kritičar Živorad Tomić, filmolog Bruno Kragić i urednik knjige Marko Pogačar.

"Nisam slučajno knjigu nazvao 'Mali romani'. Danas su se potpuno izgubila granica među vrstama knjiženosti. Mali romani su pripovijetke napravljene po pravilima romana - mogu se proširiti", kazao je Mujičić, te istaknuo da je za film "neobično važno imati tradiciju kratke i precizne priče", što, smatra, razlikuje Ameriku od Europe, čija se filmografija temeljila na romanima. Dodao je da njegova knjiga "ne treba umrijeti" u formatu u kojemu je sada. "Preporučam da ta knjiga nastavi živjeti na drugi način - poklonio bih trideset primjeraka Akademiji dramskih umjetnosti i rekao profesorima da poruče studentima da za diplomski naprave po jedan film za svaku od priča, pa nek diplomiraju na tim pričama", kazao je Mujičić.

U Knjižari Fraktura održan je panel "Growing Together: Što čita generacija Z?", na kojemu su mladi pisac, sociolog i dramaturg Filip Rutić i književna kritičarka Ena Katarina Haler govorili o čitateljskim navikama generacije Z. Govoreći o lektiri, govornici su se složili da ih je u osnovnoškolskim i srednjoškolskim danima najviše okupirala američka književnost, ističući Salingera. "Čudno mi je da su mi autori pedesetih u Americi bili toliko bliski, no jasno je da su tabui poput seksualnosti i opijata u knjiženosti doprinijeli uzbuđenju klinca", poručio je Rutić, a Haler se složila da ju je za čitanje najviše privukla "transgeneracijska i transnacionalna povezanost". Nastupi poznatih autora iz različitih područja književnostiU punoj Knjižari Znanje viralni psiholog i biheviorist Ali Fenwick održao je promociju svoje knjige "Crvene zastavice, zelene zastavice". U Društvu hrvatskih književnika pak održana je polemika "Self-help literatura - unosan biznis ili nužan lijek?" u kojoj su sudjelovali Boris Perić, Stjepo Martinović, Ljubomir Radovančević i voditeljica Lada Žigo Španić.

Pjesnička večer održana je u knjižari Vuković & Runjić, a tim je povodom predstavljena zbirka Katje Grcić "Istina nedjeljom & drugim danima", a naklada Mala zvona predstavila je ponovno objavljeni biografski roman Sanje Lovrenčić "U potrazi za Ivanom", u povodu 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić. Mreža europskih nacionalnih instituta za kulturu predstavila je u Gradskoj knjižnici recentna djela europskih književnosti u hrvatskom prijevodu koja su predstavili njihovi prevoditelji, a Društvo hrvatskih književnih prevodilaca organiziralo je tradicionalni program "Stihom na stih" u klubu Močvara.

Knjižnica HAZU otvorila je izložbu "Marko Marulić i Akademija" u povodu 500. obljetnice smrti oca hrvatske književnosti, na kojoj su, među ostalim, predstavljeni izvornici Marka Marulića iz Zbirke starih i rijetkih knjiga u kojima se tematizira mir. Noć knjige, koja se održava na Svjetski dan knjige i autorskih prava te na Dan hrvatske knjige, organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara, uz potporu Ministarstva kulture i medija.