Iz obrazovanja

Vukovarsko-srijemska županija osigurala pomoćnike u nastavi za 79 učenika

29.09.2022 12:27 VINKOVCI, 29. rujna 2022. (Hina) - Vukovarsko-srijemska županija osigurala je u školskoj godini 2022./2023. pružanje podrške u nastavi za 79 učenika s teškoćama u razvoju, o kojima će skrbiti 63 pomoćnika u nastavi i tri stručno komunikacijska posrednika, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.
"Riječ je o projektu vrijednom gotovo tri milijuna kuna, a Županija ga provodi u suradnji sa europskim Socijalnim fondom", kazao je župan Damir Dekanić.Ove školske godine u 31 vukovarsko-srijemskoj osnovnoj i srednjoj školi, čiji je osnivač Županija, pomoć biti osigurana za 79 učenika što je, kaže, značajan porast u odnosu na lani kada je pomoć osigurana za 59 učenika. Na temelju otvorenog poziva za dostavu projektnih prijedloga, projektni prijedlog Vukovarsko-srijemske županije uspješno je prošao fazu procjene kvalitete u postupku dodjele bespovratnih sredstava, te je osiguran maksimalno traženi iznos od 2.989.918,80 kuna, kolika je i ukupna vrijednost projekta.

Bespovratna sredstva osigurana su iz državnog proračuna (15 posto) i iz Europskog socijalnog fonda (85 posto), dok Vukovarsko-srijemska županija, kao prijavitelj i nositelj projekta, sudjeluje s pet posto iznosu od 149.495,94 kune. Županijska pročelnica za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić-Karlić kaže kako iz godine u godinu raste broj djece koja trebaju pomoćnika u nastavi, što je trend u cijeloj Hrvatskoj. "Znakovito je da se u prvi razred osnovne škole u ovoj školskoj godini prijavio veći broj autistične djece, i to nas je neugodno iznenadilo", upozorila je Mustapić-Karlić rekavši kako je najveći broj djece koja trebaju pomoćnike u nastavi iz ruralnih dijelova županije. Na području Vukovarsko-srijemske županije je oko 200 djece kojima su potrebni pomoćnici u nastavi. Dio pomoćnika je osiguran i preko udruga, te gradova Vinkovaca i Vukovara, koji su osnivači osnovnih škola na svome području.