Iz obrazovanja

Split: Roditelji traže hitno rješavanje uvjeta u kojima radi OŠ Centar za autizam

12.03.2024 13:41 SPLIT, 12. ožujka 2024. (Hina) - Splitska Udruga Autizam 365 zatražila je u utorak od Vlade i lokalnih vlasti da, nakon devet godina obećanja, konačno riješe problem neadekvatnih uvjeta u kojima radi Osnovna škola Centar za autizam, koja se nalazi u suterenu te su učionice pune vlage i plijesni i za veće kiše prokišnjavaju. 

Roditelji okupljeni u udruzi, u otvorenom pismu predsjedniku Vlade, ministrima, županu Splitsko-dalmatinske županije i gradonačelniku Splita, ističu da više ne mogu gledati kako se državne, županijske i gradske institucije prema njihovoj djeci odnose kao prema građanima drugog reda. "Devet godina slušamo politička obećanja, devet godina gledamo djecu koja svakodnevno pate zbog vaših političkih odluka i obračuna. Devet godina slušamo o novom Centru za autizam Split, devet godina čekamo da netko napokon pokrene stvari i da naša djeca dobiju ono što im je zajamčeno zakonima i Ustavom Republike Hrvatske", ističu roditelji.

Kažu kako se njihovoj djeci krši pravo na obrazovanje. Djeca pohađaju školu u suterenu stambene zgrade, u prostoru koji ne ispunjava hrvatske pedagoške standarde, a koji propisuju da za više od 10 odgojno-obrazovnih grupa mora postojati samostalna jedinica. Neke učionice su pune vlage i plijesni, nakon svake veće kiše prostorije prokišnjavaju, podiže se laminat, a u nekim učionicama zrak nije pogodan za udisanje i dulji boravak. Za pohađanje škole od jeseni već se javilo sedam novih polaznika, a upisi još nisu ni počeli, pa roditelji traže da nadležni preuzmu odgovornost i hitno pronađu rješenje. Pritom je potrebno, kažu, riješiti i status polaznika starijih od 21 godine, o kojima bi po zakonu trebalo skrbiti Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

"Nemar države najbolje možete vidjeti na primjeru osoba s invaliditetom. Iako bi pred zakonom trebali biti jednaki i imati iste prilike, u praksi je drugačije. Bez obzira što pohađaju osnovnu školu koja u teoriji radi po posebnom programu, u praksi zakon ne dopušta mogućnost oporavka i napretka u fizičkom i mentalnom smislu". "Prestanite prati ruke, sjednite svi za isti stol, pokažite da ste ljudi s osjećajima i nađite zajedničko rješenje. Gradite stadione, dižete koeficijente, dajete povišice, a gdje su naša djeca u toj priči? Trebamo li i mi izaći na ulicu da biste nas doživjeli, trebamo li ići u štrajk, trebamo li dignuti tužbu i tražiti naknadu štete za sve ove godine koje su naša djeca provela u ovakvim uvjetima", stoji u pismu udruge Autizam 365 koja traži sastanak na kojem ćete im biti predstavljeno što hitnije rješenje ove situacije.