Iz obrazovanja

Remek djelo Hayaa Miyazakija "Dječak i čaplja" u hrvatskim kinima

14.03.2024 13:03 ZAGREB, 14. ožujka 2024. (Hina) - Remek djelo dvostrukog oskarovca Hayaa Miyazakija, fantastična animirana avantura "Dječak i čaplja", koja donosi autobiografske iz redateljeva ranog djetinjstva iz vremena Drugog svjetskog rata, prikazuje se od četvrtka u hrvatskim kinima.
To je priča o mladom Mahitu koji, nakon što je izgubio majku, odlazi na obiteljsko imanje na selu, gdje ga niz tajanstvenih događaja vodi do osamljene i drevne kule u kojoj živi nestašna siva čaplja. Kad Mahitova nova maćeha nestane, on slijedi sivu čaplju i kreće na epsko putovanje s čapljom kao vodičem. Mahito mora otkriti tajne ovoga svijeta i istinu o sebi, stoji u najavi distributera Discovery. Novi film potvrdio je da je Miyazaki, osim što je već dugo legendarni filmski autor u Japanu, jedno od vodećim imena svjetske animacije - nedavno je primio i nagradu za najbolji dugometražni animirani film na 96. dodjeli Oscara. 

Iza produkcije stoji cijenjeni studio Ghibli, a film je, uz Oscara, osvojio još 28 filmskih nagrada te 86 nominacija, među kojima su Zlatni globus, BAFTA i Annie.Kritičari su složni da je riječ o izuzetnom filmskom djelu, David Fear iz Rolling Stonea dao je 5 zvjezdica, rekavši "Miyazaki ostaje najveći živući animator današnjice, točka". BBC-jev Caryn James nazvao ga je remek djelom, kao i Emma Steen iz Time Outa ustvrdila kako Miyazakijev najnoviji film predstavlja dokaz njegove trajne ostavštine o spoj je redateljeve prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.Miyazaki je prvog Oscara osvojio 2003. godine za "Avanture male Chihiro", a u produkciji studija Ghibli je napravio još, među ostalim, filmove "Moj susjed Totoro", "Princeza Mononoke" i "Kikina dostavna služba".