Iz obrazovanja

Osijek: 2,6 milijuna eura za nabavu školske opreme u projektu 'Cjelodnevne škole'

27.03.2024 13:17 OSIJEK, 27. ožujka 2024. (Hina) - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ravnatelji 10 osnovnih škola iz Osječko-baranjske županije potpisali su u srijedu ugovore o nabavi opreme u školama odabranima za provođenje eksperimentalnog programa 'cjelodnevna škola', vrijedne 2,6 milijuna eura.

Ugovori se odnose na ono što su same škole poželjele nabaviti ili urediti u sklopu ovoga projekta, rekao je ministar Fuchs, dodavši da su ukupna ulaganja u odgojno-obrazovni sustav ovoga dijela Hrvatske veća od 160 milijuna eura. Istaknuo je kako koncept 'Osnovna škola kao cjelodnevna škola' nudi potpuno drugačiji pristup izvođenja nastave i omogućava individualni pristup rada s djecom i da je taj model  'škola budućnosti, po uzoru na neke od najrazvijenijih obrazovnih sustava u Europi'. Ministar Fuchs podsjetio je da se u obrazovanje ulažu velika sredstva, od preko 2,5 milijarde eura, uključujući i projekte rekonstrukcije i izgradnje osnovnih škola, kako bi sve škole u Hrvatskoj mogle biti organizirane za rad u jednoj smjeni.

Istovremeno do 2030. godine sva djeca u Hrvatskoj imat će svoje mjesto u dječjim vrtićima, koji će biti obavezni za djecu od četiri godine nadalje, s vrlo dobro osmišjenim programom, da bi tako pripremljena i bolje socijalizirana djeca, mogla nastaviti školovanje u novoosmišljenom konceptu cjelodnevne nastave u osnovnim školama, istaknuo je ministar Radovan Fuchs. Na upit novinara je li njegov dolazak u Osijek uvjetovan predizbornom kampanjom, Fuchs je odgovorio da nije, već javnom nabavom za opremu škola. "Da je javna nabava bila prije gotova, ja bih prije bio ovdje", poručio je Fuchs.

Od 62 škole koje su u projektu, njih 13 iz Osječko-baranjske županije

Osječko-baranjski župan Mato Lukić kazao je kako je, od 62 škole iz Hrvatske, koje su uvrštene u ovaj projekt, njih 13 s područja ove Županije, od kojih je Županija osnivač deset škola. Podsjeća da su već ranije u sklopu ovoga projekta uručeni ključevi pet vozila osnovnim školama, koje u svom sastavu imaju područne škole, a vozila će se koristiti za dostavu obroka i prijevoz djece. Želja nam je u ovom projektu i u ovoj reformi, škole podići na višu razinu, iako se kao osnivači osnovnih i srednjih škola trudimo osigurati što veći standard, a ovo je program koji  će omogućiti bolje uvjete rada djeci i nastavnicima, rekao je Lukić. Nakon potpisivanja ugovora ministar Fuchs i župan Lukić posjetit će Osnovnu školu "Ernestinovo".