Iz obrazovanja

Objavljena knjiga Stjepana Kušara "Skriveni Bog"

18.03.2024 15:53 ZAGREB, 18. ožujka 2024. (Hina) - Knjigu hrvatskoga filozofa i teologa Stjepana Kušara "Skriveni Bog - Pokušaji na razmeđu filozofije i teologije" objavili su Hrvatska sveučilišna naklada i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Autor je, naglašavaju nakladnici, u svome pristupu spojio izvanrednu upućenost o literaturi, hermeneutičku preciznost i oštricu spekulativnoga mišljenja. Knjiga se, ističu, sabire u temeljno pitanje: Kako misliti Boga? Kako razumjeti Božje značajke, bit, djelovanje? Možemo li umom pojmiti Boga tako da je riječ zaista o njemu, a da u tome ne progovaraju i svoje pravo ne traže ljudske potrebe, interesi, različite misaone sheme, pa čak i pretjerano samopouzdanje koje izvire iz takvog pristupa. Tekstovi nastoje tematizirati Boga kao skrivenoga, skriveno prisutnoga, ali istodobno otvoriti perspektivu shvaćanja čovjeka koji 'ima posla s Bogom', pišu nakladnici i dodaju kako je govor o Bogu uvijek također govor o čovjeku, ali na drugi način.

Navode kako su poglavlja samostalne cjeline, sadržajno komplementarne te pridonose stvaranju jasnije slike o ciljevima koje je autor imao u svojim istraživanjima i promišljanjima. Nakladnici napominju kako je autor u središnjem poglavlju knjige dao kritički i povijesni pregled koncepata, mišljenja i rješavanja pitanja: Odakle zlo? Jer, ako je Bog dobrohotno biće koje ljubi svoje stvorenje, kako to da ta ista stvorenja, čak i bez ikakve svoje krivnje, doživljaju patnje i stradanja. Analiza pokazuje da su i najveći dio odgovora na to pitanje, a ponekad i samo pitanje, zapravo nesuvisli, pišu nakladnici i dodaju kako u drugom dijelu poglavlja autor poduzima analizu Knjige o Jobu i svojevrsnom.

Ocjenjuju kako je ova interpretacija svježinom, izvornošću te odgovorima i zaključcima izvanredno postignuće teološke i filozofijske hermeneutike. Knjiga "Skriveni Bog – Pokušaji na razmeđu filozofije i teologije (154 str.) sastoji se od šest poglavlja - Teodiceja, Riječ "bog", Kršćanski monoteizam, Je li bog sličan, Analogija i via negative, Jedan tekst Martina Bubera. Stjepan Kušar rođen je u Pregradi 1950. Predavao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a poslije je bio u izdavačkoj kući Kršćanska sadašnjost. Od 2013. predaje u zvanju redovitog profesora na Odsjeku za povijest i Odsjeku za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Objavio je više knjiga, među kojima "Spoznaja Boga u filozofiji religije" te "Srednjovjekovna filozofija".