Iz obrazovanja

Kampanja Zaklade Solidarna "Život ima cijenu" za žene i djecu žrtve nasilja

12.03.2024 09:42 ZAGREB, 12. ožujka 2024. (Hina) - Zaklada Solidarna predstavila je u utorak novu kampanju Fonda za žene "Život ima cijenu",  kojom će se u idućih 90 dana prikupljati sredstva za žene i djecu koja su pretrpjela obiteljsko i rodno uvjetovano nasilje, a javnost osvještavati o teškoćama pri napuštanju nasilničke okoline.

"U ciklusu nasilja nasilnik vrlo često ženu udalji od njenih prijatelja, okoline i posla te uspostavlja kontrolu i financijsku ovisnost zbog koje su se žene vrlo često primorane vratiti nasilniku" izjavila je na predstavljanju kampanje  voditeljica Programa za razvoj filantropije zaklade Solidarna Karla Pudar. Ističe kako je upravo zato pokrenuta kampanja s glavnom smjernicom da - život ima cijenu. "Podaci su poražavajući, svaka treća žena u Hrvatskoj doživjela je neki oblik nasilja. Na jedno prijavljeno obiteljsko nasilje dolazi deset neprijavljenih te u prosjeku treba šest godina i sedam povrataka nasilniku dok žena uistinu napusti taj nasilan odnos", rekla je Pudar. Cilj kampanje i humanitarne akcije jest prikupiti 50.000 eura za Fond za žene koji pomaže ženama i djeci koji su preživjeli obiteljsko te rodno uvjetovano nasilje.

Fond 2023. dodijelio 80.000 eura pomoći ženama i djeci koji su preživjeli nasilje

Pudar je izvijestila kako je Fond u prošloj godini dodijelio 80.000 eura direktne financijske pomoći ženama i djeci koji su preživjeli nasilje. Predsjednica Zakladne uprave Solidarne Sanja Sarnavka istaknula je kako je Fond prošle godine spomenutim sredstvima pomogao 91 ženu i 120 djece. Od toga je bilo 70 žena koje su bile žrtve rodno uvjetovanog nasilja dok je 21 žena trebala podršku i pomoć u području reproduktivnog zdravlja. "Najveći iznos novčane pomoći odnosi se na pomoć u podmirenju osnovnih životnih potreba (35,82%), troškove stanovanja (31,54%), zaštitu reproduktivnog zdravlja (18,55%), pravne troškove (11,00%), troškove psihoterapije (1,81%), troškove zdravlja za odrasle i djecu (0,76%) i troškove obrazovanja (0,51%)", podsjetila je Sarnavka.

Naglasila je kako se žrtve često susreću i s nerazumijevanjem institucija, koje, kaže, često pokazuju puno više razumijevanje za nasilnika. "Svi ljudi koji rade u institucijama i koji se trebaju baviti nasiljem moraju znati što znači biti traumatiziran te na koji način se pristupa osobama koje imaju traume", istaknula je Sarnavka. "Pratim i podržavam rad zaklade te dijelimo iste vrijednosti, borimo se za rodnu ravnopravnost", rekla je na predstavljanju voditeljica na HRT-u i zaštitno lice kampanje Danijela Trbović.