Dnevne novosti

Plenković: Predlažemo zakone koji su najvažnija reforma u sustavu javne uprave

01.12.2023 08:10 ZAGREB, 30. studenoga 2023. (Hina) - Vlada je u saborsku proceduru uputila nekoliko konačnih prijedloga zakona, među njima i zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama te zakona o državnim službenicima koje je premijer Andrej Plenković ocijenio najvažnijom reformom javne uprave u proteklih 30 godina.

"Ovo je paket jedne od najvažnijih reformi u proteklih 30 godina i idemo za novim, pravednijim održivim sustavom", rekao je premijer u četvrtak u uvodu sjednice koja je kasnila zbog tehničkih poteškoća.

Premijer i ministri počeli su, naime, sa sjednicom, no kako nije bilo njezinog prijenosa reagirali su novinari i upozorili na problem. Nakon otklanjanja poteškoća sjednica je stoga krenula ispočetka, odnosno uvodnim obraćenjem premijera koji se zbog svega ispričao. Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama "po prvi se put, kao jedinstvenim aktom" zamjenjuje više od 300 propisa kojima je uređeno pravo na plaću, a premijer je naglasio da se njime mijenja sadašnji sustav s 2500 kategorija radnih mjesta i više od 560 dodataka.

Uvodi se jedinstvena platna lista s 16 platnih razreda i s rasponom koeficijenata od 1 do 8, s time da se najniži koeficijenti povećavaju za gotovo 60 posto. Koeficijenti će se određivati uredbama Vlade, a premijer je ocijenio kako će, kada zakon stupi na snagu i usvoje te dvije uredbe (za državne i javne službe), to biti "još jedan korak u povećanju plaća ljudi koji rade u državnoj i javnoj službi".

Malenica: Sustav plaća mora biti moderniji, pravedniji i razvojan

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je da će se koeficijenti utvrđivati na objektivan način pomoću 14 standardnih mjerila. "Uredbe koje će uslijediti ovim zakonom donijet će se u suradnji sa socijalnim partnerima na temelju objektivnih i mjerljivih pokazatelja, s jasnim ciljem da sustav plaća mora biti moderniji, pravedniji i razvojan", rekao je.

Novina je u Zakonu i uvođenje dodatka na plaću za učinkovitost rada koji će moći iznositi i do 30 posto, a bit će moguće i ostvarivanje godišnjeg bonusa za one s najboljim rezultatima.Konačnom prijedlogu zakona o državnim službenicima cilj je povećanje profesionalnosti i transparentnosti državne uprave kroz uvođenje centraliziranog i digitaliziranog sustava zapošljavanja u državnoj službi.I ovaj je zakon dio mozaika promjena u javnoj upravi, naglasio je Malenica, koji zasigurno doprinosi podizanju kvalitete, učinkovitosti i profesionalnosti državne uprave.

Postupak prijeme u državnu upravu ubuduće bi se tako provodio putem IT platforme, od prijave na natječaj do prijema u državnu službu.

Medved: Povećava se iznos prava temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima

U Sabor je upućen i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojim se omogućuje usklađivanje, odnosno rast prava jer će se iznos osobne invalidnine izračunavati temeljem osnovice koju će godišnje utvrđivati Vlada. Time će se omogućiti da iznos prava u Zakonu o hrvatskim braniteljima bude usklađen s ekonomskim stanjem u Hrvatskoj, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavljajući zakon.

Izmjenama Zakona regulira se i iznos naknade za nezaposlene branitelje, a proširuje se i mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu na sve ratne vojne invalide HVO po osnovi bolesti i ozljede, kojima se u postupku vještačenja u Hrvatskoj utvrdi gubitak radne sposobnosti. Regulirana je i pravna osnova za osnivanje ustanove pružanja trajnog smještaja za braniteljsko-stradalničku populaciju, a Medved je upozorio kako se, budući da je više od 50 posto branitelja starije od 60 godina, očekuje porast onih kojima će biti potrebna institucionalna pomoć u obliku smještaja trajne naravi. Mijenjaju se i odredbe vezane za prava iz mirovinskog osiguranja radi politike Vlade o duljem zadržavanja u svijetu rada (rad uz mirovinu) odnosno omogućava se rad do pola radnog vremena uz primanje mirovine, a što do sad nije bilo moguće.

U Sabor je upućen i konačni prijedlog izmjena i dopuna Obiteljskog zakona potrebnih zbog odluke Ustavnog suda kojom s krajem godine prestaje važiti više članaka zakona, kao i konačni prijedlog izmjena Zakona o upravnoj inspekciji kojim se želi osigurati veća učinkovitost inspekcijskog nadzora. Predviđa se, naime, da upravni inspektor više ne sastavlja zapisnik ako u provedbi posrednog inspekcijskog nadzora ne utvrdi nezakonitosti, nepravilnosti ili nedostatke u radu nadziranog tijela, nego o tome samo pisano obavještava čelnika nadziranog tijela.

Novi Zakon o dostavi sudskih pismena

U prvo, pak, saborsko čitanje upućen je prijedlog Zakona o dostavi sudskih pismena kojim se jednim zakonom objedinjava to područje do sada regulirano kroz nekoliko zakona, a premijer je prokomentirao kako je to naizgled mala tema, no da je riječ o "ozbiljnoj reformi". Sadašnja pravila o dostavi su neujednačena, otežavaju provedbu dostave i čine je nedovoljno učinkovitom, što utječe na dugotrajnost sudskih postupaka, objasnio je ministar Malenica razloge donošenja novog zakona kojim se, istaknuo je, standardizira postupak dostave, a naglasak je na elektroničkoj dostavi. "Ovim se Zakonom po prvi put standardiziranim pravilima onemogućuje neopravdano odugovlačenje postupka zbog dostave i primitka sudskih pismena", poručio je.