U središtu

Dvije vrste obavijesti iz članka 42. Zakona o općem upravnom postupku

16.09.2019 Inicijatoru pokretanja postupka po službenoj dužnosti službena osoba dostavlja obavijest bez obzira na to odluči li po konkretnoj predstavci pokrenuti postupak ili ne. Pravo izjavljivanja prigovora podnositelj ima u slučaju negativnog odgovora ili šutnje uprave.

Redoviti pravni lijekovi u upravnom postupku jesu žalba i prigovor. Žalba može biti izjavljena protiv svakoga prvostupanjskog rješenja, ako posebnim zakonom nije drukčije određeno. Prigovor se, pak, može izjaviti u slučajevima predviđenima Zakonom o općem upravnom postupku („Narodne novine“, br. 47/09., dalje: ZUP) ili specijalnim zakonom.

Upravni postupak može biti pokrenut na zahtjev stranke (članak 41. ZUP-a) ili po službenoj dužnosti (članak 42. toga Zakona). Jedan od prigovora reguliranih ZUP-om jest onaj iz članka 42. toga Zakona. Postupak se pokreće po službenoj dužnosti kad je to propisano zakonom ili je nužno radi zaštite javnog interesa (stavak 1.). Kod ocjene o postojanju razloga za pokretanje postupka po službenoj dužnosti javnopravno tijelo uzet će u obzir predstavke, odnosno druge obavijesti koje upućuju na potrebu zaštite javnoga interesa (stavak 2.) Kad službena osoba utvrdi da ne postoje uvjeti za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, obavijestit će o tome podnositelja što je prije moguće, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja predstavke, odnosno obavijesti (stavak 3.). Podnositelj ima pravo izjaviti prigovor javnopravnom tijelu od kojeg je primio obavijest kojom se ne prihvaća prijedlog za pokretanje postupka, u roku od osam dana od dana primanja obavijesti, kao i u slučaju da u propisanom roku nije dobio odgovor (stavak 4.).

Predstavke i obavijesti iz članka 42. stavak 2. ZUP-a podnose osobe koje nisu stranački legitimirane pokrenuti odnosni upravni postupak, već radi zaštite javnog interesa upozoravaju na potrebu pokretanja postupka po službenoj dužnosti. Najčešće se radi o podnescima upućenima inspekcijskim i drugim nadzornim tijelima.

Rok od 30 dana za odgovor podnositelju predstavke (stavak 3.) sukladan je uobičajenom roku za odgovor na predstavke, propisanom sistemskim zakonima na području državne uprave, odnosno lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Inicijator postupka nema položaj stranke u postupku

Bez obzira što javnopravno tijelo odluči poduzeti povodom predstavke, dužno je podnositelju u propisanom roku dostaviti obavijest.

Ako podnositelj primi obavijest da ne postoje uvjeti za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, ili u propisanom roku ne primi nikakvu obavijest (šutnja uprave), može izjaviti prigovor u roku iz članka 42. stavak 4. ZUP-a. U dijelu što nije uređen posebnim odredbama članka 42. ZUP-a, primjenjuju se opće odredbe o prigovoru iz članka 122. ZUP-a (potonji članak ne čini zasebnu osnovu za izjavljivanje prigovora, već se primjenjuje u kombinaciji sa člankom 42., člankom 154., člankom 155., člankom 156. ili sa člancima 157.-158. ZUP-a).

Kada podnositelj primi obavijest da je povodom njegove predstavke pokrenut postupak po službenoj dužnosti, povodom takve obavijesti nije ovlašten izjaviti prigovor. U postupku pokrenutom po službenoj dužnosti podnositelj predstavke nema položaj stranke. Službena osoba nije dužna obavješćivati podnositelja o daljnjem tijeku postupka, osim kada je to propisano posebnim zakonom (npr. članak 51. stavak 5. Zakona o zaštiti od požara, „Narodne novine“, br. 92/10.).

doc. dr. sc. Alen Rajko