Iz obrazovanja

Inteligencija tema ovogodišnjega Festivala znanosti

22.04.2024 13:49 SPLIT, 22. travnja 2024. (Hina) - Inteligencija je glavna tema ovogodišnjega Festivala znanosti, koji se do 27. travnja održava u 36 hrvatskih gradova, a Sveučilište u Splitu pripremilo je više od 200 aktivnosti namijenjenih svim uzrastima poput radionica, predavanja, izložbi, pokusa i prezentacija.

U Splitu je Festivala znanosti otvoren na štandovima ispred zgrade triju fakulteta gdje su održana predstavljanja, pokusi i praktične aktivnosti u kojima je sudjelovao veliki broj djece iz vrtića i škola, a pridružila su im se i djeca iz udruga Down 21 i Bili tići. Splitsko sveučilište sa sastavnicama i ostalim suradnicima pripremilo je više od 200 zanimljivih događanja kojima je cilj popularizacija znanosti, poput znanstvenih pokusa, radionica, predavanja, izložbi, vježbi i prezentacija namijenjenih svim uzrastima od vrtića, pa sve do umirovljenika. Kreativni gradovi budućnosti, Biljke-pametne tvornice lijekova, "Pametni" mikroorganizmi, 3D printane jagode-inteligentna rješenja za zdrave slastice novog doba i Inteligencija pčelinje zajednice samo su neke od brojnih tema ovogodišnjeg Festivala znanosti.

Festival znanosti jedna je od najljepših manifestacija koje se tijekom godine održavaju u Splitu, istaknuo je splitski gradonačelnik Ivica Puljak kazavši da ovogodišnja tema Festivala - inteligencija predstavlja možda i najveći izazov u povijesti svijeta, a taj izazov kao i ostale će upotrijebiti da se unaprijedi društvo, te da nam svima u budućnosti bude bolje. "Imamo najbolje sveučilište u regiji, imamo ljude koji su izuzetno motivirani, nastavnike i stručnjake koji su priznati svugdje u svijetu. Želimo da se u budućnosti grad Split promovira i razvija u tom istom smjeru", ustvrdio je Puljak. Napomenuo da je grad je izgradio prvu fazu Tehnološkog parka koji će služiti kao jezgra razvoja visokih tehnologija. "Prvi smo grad i vjerojatno prva javna uprava koja će koristiti ChatGPT ili sustav umjetne inteligencije za neke od procesa u našoj gradskoj upravi za različite analize, komunikaciju s javnošću. U budućnosti imamo namjeru koristiti umjetnu inteligenciju kako bismo predvidjeli što će se dogoditi u gradu Splitu da bismo mogli pravovremeno reagirati i izbjeći probleme", rekao je Puljak.

Rektor Sveučilišta Split Dragan Ljutić istaknuo je da je zadaća sveučilišta znanje, edukacija, jasna pravila igre i kriteriji što su sve odlike jednog inteligentnog čovjeka kojemu daju maksimalnu podršku i mladog čovjeka koji je odlučio studirati, a ima šansu na tom sveučilištu upisati cijeli niz studija vezanih uz brojne znanosti. Rekao je da je danas glavna tema umjetna inteligencija, te najavio da će na sveučilištu vrlo brzo osnovati Centar za kibernetičku sigurnost i umjetnu inteligenciju koji će biti smješten u okviru Instituta Medils. Prorektor Sveučilišta za znanost i kvalitetu, te predsjednik organizacijskog odbora Festivala znanosti Igor Jerković podsjetio je da ove godine bilježe rekordan broj aktivnosti, te slave 50. obljetnicu sveučilišta. Kazao je da se osim u Splitu Festival znanosti još održava u Kaštelima, Omišu, Sinju i Trilju i dodao kako se nada da će svatko pronaći nešto za sebe.

Osim u Splitu, Festival se održava u Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Šibeniku, Varaždinu, Vukovaru, Zadru i još nizu gradova. Festival znanosti manifestacija je koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o procesima, aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanja javne percepcije znanstvenika, te motiviranja mladih za istraživanje i stjecanje novih znanja. Festival će trajati do 27. travnja, a sva događanja za posjetitelje su besplatna.