Iz obrazovanja

"Anđeo od leda" nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih

23.04.2024 13:26 ZAGREB, 23. travnja 2024. (Hina) - "Anđeo od leda - pročišćavajuća moć dobrih namjera" autorski projekt mađarskog redatelja Árpáda Schillinga, drama napisana za ansambl Zagrebačkog kazališta mladih, premijerno će biti izvedena u petak, 26. travnja.

Kako ističu iz kazališta, Schillingova drama spaja literarnu slojevitost i složenost s filmskom dinamikom i napetosti, a njezin podnaslov "Pročišćavajuća moć dobrih namjera" ključni je tematski putokaz priče "naseljene čehovljevski rafiniranim likovima i popločane neminovnošću susreta s vlastitim srcem tame". Predstava traga za odgovorima na pitanja što se događa kada je plemeniti poriv za dobročinstvom podsvjesno hranjen neprerađenom traumom i kakve su posljedice takvog pothvata, kada naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima, kada se sunovrate u svoju suprotnost te može li se kaosom ovladati, čak i ako se za tu borbu više nema snage.

U središtu zapleta, "dostojnog kakvog suvremenog romana ili scenarističke podloge za uzbudljivu mini TV-seriju ili film", slavna je politička televizijska novinarka poznata po svojoj etičkoj beskompromisnosti. Nakon naglog prekida karijere posvećuje se dobrotvornom radu u popravnom domu za djevojke, ne sluteći da je otvorila Pandorinu kutiju vlastitih trauma, a time uzburkala i traumatski talog cijele svoje obitelji. Mađarski redatelj zvijezda i međunarodno nagrađivani autor Arpad Schilling, zbog kritiziranja smjera kojim ide Orbanova Mađarska, u domovini je proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost i više u Mađarskoj ne režira, napominju iz ZKM-a, u kojemu je 2018. postavio predstavu "Pansion Eden".

Predstava se igra u prijevodu Xenije Detoni, dramaturginja je Katarina Pejović, kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, scenografi Nataša Kanceljak i Ivan Marušić Klif, koji je i oblikovatelj videa, autori glazbe Alen i Nenad Sinkauz, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a dramska pedagoginja Grozdana Lajić Horvat.U predstavi glume Nataša Dangubić, Filip Nola, Luka Knez, Veronika Moćan/ Elizabeta Brleković, Dado Ćosić, Nadežda Perišić Radović, Rakan Rushaidat, Petra Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Zoran Čubrilo, Nikolina Prkačin, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez i Milivoj Beader te polaznice Učilišta ZKM-a Lucija Milojčić / Lucija Parunov, Petra Novalija / Lucija Stanković, Ramona Ivanda / Laura Jajaš, Lora Štiglić / Tonka Ružić, Dora Matijević / Lucija Gagić, Ela Petreković / Lara Škaler i Sofija Lalić / Nea Gjurček.Ususret premijeri, u četvrtak, 25. travnja, održat će se teatrološka tribina Čitanje kazališta na kojoj će o porukama teksta razgovarati Srđan Sandić s pjesnikinjom Monikom Herceg i kazališnim kritičarem Bojanom Munjinom o porukama teksta.