Iz obrazovanja

Riječke učenice i učenici simuliraju rad Gradskog vijeća i donositelja odluka

16.11.2022 11:17 RIJEKA, 16. studenoga 2022. (Hina) - Učenice i učenici riječkih srednjih škola 17. godinu za redom sudjeluju u projektu "Akcija za 5!", u kojem predlažu projekte, simulirajući rad Gradskog vijeća i na jedan dan preuzimaju ulogu donositelja odluka.

Nakon niza pripremnih radionica okupili su se u srijedu u Dječjoj kući Art-kvarta Benčić kako bi ove godine razmatrali pitanje prostora za mlade. Podijeljeni u pet skupina po pet sudionika, uz pomoć mentora će istraživati mogućnosti korištenja prostora za djelovanje mladih. Izradit će projektni prijedlog i predstaviti ga ocjenjivačima, drugim odabranim učenicama i učenicima. Ocjenjivači, u simulaciji Gradskog vijeća, odabrat će najbolji projekt, koji će se ostvariti uz pomoć pet tisuća kuna iz Gradskog proračuna. Grad Rijeka za cjelokupnu akciju izdvaja 25 tisuća kuna. Cilj "Akcije za 5!" je omogućiti mladima razvijanje sposobnosti potrebnih za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. 

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je ovom prigodom istaknuo da je u 17 godina održavanja akcije sudjelovalo više od 1000 učenica i učenika i oko 100 volontera. "Prostori za mlade ne moraju biti fizička mjesta, to mogu biti i virtualni prostori, povezani s društvenim mrežama. Bitno je da mi stariji, koji sve manje razumijemo taj svijet, surađujemo s mladima i iz prve ruke čujemo što su njihove želje", rekao je Filipović. "Vaš zadatak danas nije mnogo različit od mojega. Morate osmisliti ideju, predstaviti je i očekivati da je prihvate. To je u mom slučaju Gradsko vijeće, odnosno većina u njemu", naveo je.