Iz obrazovanja

Predstavljen program EYE Varaždin na koji dolazi više od 650 mladih

16.11.2022 09:26 VARAŽDIN, 15. studenoga 2022. (Hina) - Varaždin će 25. i 26. studenoga biti domaćin jednom od najznačajnijih događaja za mlade na europskoj razini, European Youth Event – EYE, na kojem se očekuje više od 650 mladih kojima će se pridružiti i europarlamentarci, a program je predstavljen u utorak u varaždinskoj Gradskoj vijećnici.
EYE Varaždin održavat će se u gradskoj sportskoj dvorani Arena, organizatori su Udruga mladih V.U.K. i P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu, s partnerima iz Mreže mladih Hrvatske i Saveza izviđača Hrvatske. Suorganizator je Europski parlament, a pridruženi partneri na projektu su Grad Varaždin i gradska Turistička zajednica Grada Varaždina. Program EYE-a Varaždin 'Bez granica' ('Zero Borders') ponudit će razmišljanja i odgovore mladih generacija na izazove pred kojima se našla Europa kroz tri glavna programska pravca, a to su „Ta politika', 'Cooltura' i 'Henganje' te kroz više od 40 različitih i besplatnih aktivnosti, panela, rasprava, debata i radionica. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je da će mladi iz cijele Europe, ali i Azije i Afrike, imati priliku upoznati gostoljubivost, ali i turističku ponudu Varaždina.

„EYE je izašao iz Strasbourga, organizira se u dva grada – Santanderu i Varaždinu i mislimo da je to veliki iskorak i plus za Varaždin. Tog dana počinje i Advent u Varaždinu i vjerujem da će mladi uživati ne samo u Areni, gdje imaju svoja događanja, nego i da će uspjeti ta dva dana proveseliti i u gradu”, rekao je Bosilj. Dodao je da je Grad Varaždin za organizaciju EYE-a izdvojio 225 tisuća kuna te organizirao besplatne linije mini busevima od Arene do centra grada. Voditelj organizacijskog tima EYE Varaždin Nino Preložnjak istaknuo je da je ovo događanje jedinstvena prilika da se na jednom mjestu okupe mladi i donositelji odluka s najviše europske razine. „Prilika je to da svi zajedno pokušamo dati svoje viđenje na izazove pred kojima se našla Europa unatrag nekoliko godina i diskutirati o okolišnim temama, stambenim politikama, posljedicama pandemije, migrantskih kriza, rata pa sve do narušavanja vladavine prava", istaknuo je Preložnjak.

Predsjednica Udruge mladih V.U.K. Lea Labaš dodala je kako se ovim događajem ujedno želi pokazati da su mladi važni i sposobni, da nisu apolitični i da žele biti uključeni u donošenje odluka koje se tiču njih i njihove okoline. Dolazak na EYE Varaždin potvrdili su hrvatski europarlamentarci Predrag Matić, Karlo Ressler i Tonino Picula, slovenska europarlamentarka Irena Joveva i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.Svečano otvorenje upriličit će se u petak, 25. studenoga u režiji Sanje Tropp Fruhwald i Marija Kovača, dok će se u subotu održati veliki završni party u sklopu kojeg će nastupiti DJ Burak Yeter.