Iz obrazovanja

Filmski festival za djecu KinoKino otvoren u zagrebačkoj Kinoteci

29.09.2022 09:14 ZAGREB, 28. rujna 2022. (Hina) - Filmski festival za djecu KinoKino, koji donosi presjek najvažnijih svjetskih dugometražnih igranih filmova za djecu raznih žanrova i tema, otvoren je u srijedu u zagrebačkom kinu Kinoteka.
Direktorica festivala Selma Mehadžić rekla je kako se ovogodišnje, sedmo izdanje nakon dvije godine napokon održava u 'pravim' kinima, u Kinoteci, Tuškancu, ali dijelom i online. "Od iduće godine KinoKino će postati cjelogodišnji filmski program jer filmova poput onih s festivala nedostaje u Zagrebu", dodala je.Uz gostovanje redatelja Slobodana Maksimovića i glumačke ekipe festival je otvorio film "Kapa", hrvatska manjinska koprodukcijska priča o dječaku koji živi u domu za nezbrinutu djecu. Katarina Crnčić, koordinatorica festivala, kaže kako je uvijek dobro kada se u kinu može prikazati film koji je sniman u Hrvatskoj ili su na njemu radili hrvatski filmski djelatnici.

Zajedničko filmovima Glavnog programa, kojih je ove godine sedam, neustrašivost je njihovih glavnih junaka u borbi za bolji svijet. Među ostalima, tu su njemački "Noćna šuma", litvanski "Srce leptira", te danski znanstveno- fantastični "Moj brat robot". Najbolje filmove festivala odabrat će profesionalni žiri: glumica Dijana Vidušin, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro i znanstvenik Boris Jokić, te dječji žiri s petero zagrebačkih osnovnoškolaca. U popratnom programu Klasici, posvećenom 80-ima, prikazat će se hit Jima Hensona s Davidom Bowijem i Jennifer Connelly u glavnim ulogama - kultni fantasy mjuzikl "Labirint". Diploma za prvi odlazak u kinoTradicionalni program Moj prvi odlazak u kino, blok animiranih filmova za predškolarce, nagrađuje male posjetitelje prigodnom ‘diplomom’ za sjećanje na prvi odlazak u kino.Tu su još  "Svaki dan otkrivam", blok hrvatskih kratkometražnih filmova za djecu te izbor filmova s ovogodišnje, 60. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece.

Uz filmski program festivala, stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja sudjelovat će u radionicama za scenarij (najzanimljiviji će biti prijavljen na natječaj HAVC-a), potom za izradu filmskog plakata te za nastavnike, vezan uz metodiku nastave filmske umjetnosti, a organizirat će se i razgovori nakon filmskih projekcija. Posljednji dan festivala, 2. listopada, rezerviran je za online program na www.kinoeuropa.hr, gdje će se prikazati filmovi "Moj brat lovi dinosaure" i "Rocca mijenja svijet", te "Mali gangster".Organizacijski i kreativni tim Zagreb Film Festivala pokrenuo je KinoKino Festival 2016. u Kinu Europa.