Iz obrazovanja

Crveni nosovi s djecom i tijekom ljeta

09.08.2022 08:00 ZAGREB, 8. kolovoza 2022. (Hina) - Klaunovi-doktori, iz udruge Crveni nosovi, i tijekom ljeta posjećuju djecu u bolnicama, poliklinikama i centrima gdje donose radosti i osmijehe.
Dr. Krafnica i dr. Čarli posjetili su djecu u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Dr Čarli prepričao je "slučajan" susret s djecom u hodniku Poliklinike gdje su čitali panoe s dječjim porukama i savjetima o tome kako se treba odnositi prema djeci, što djecu smeta i boli, što ih veseli. "U sebi su, djeluju zabrinuto, odvraćamo im pozornost duhovitim dosjetkama, glancamo besprijekorno gladak pod, čistimo mrlje kako nas oni navode. Jedan je dječak povučen, voli Nicka Cavea, drugi je razigran, njega "optužujem" da mi podmeće nogu, padam par puta, on se smije. Mame su više nego zahvalne na veselju svoje djece. Pokušavamo utjeloviti ispunjenje onih jednostavnih želja s anđeoskog panoa s ovim anđelima u hodniku", prepričao je dr. Čarli. "Postoji li poseban trenutak u svemu tome?", upitao je i odgovorio: "Bome, svaki je poseban, samo budimo s njima. Jednostavni, otvoreni, autentični. Hvala velikim učiteljima - djeci". Dr. Šajnović i dr. Žbunj uljepšali su dane djeci u Dnevnom Centru za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku. Ondje je 15-oro djece veselo dočekalo klaunove-doktore s kojima su učili cirkuske vještine i trikove.

“Smijeh ne poznaje granice i otvara nove poglede znatiželje. Kada smo došli jedan dječak u dobi od devet godina svirao je svoju plastičnu gitaru i djelovalo je pomalo nezainteresirano. Bio je sa svojom gitarom i tu i tamo uputio nam je pogled. Nakon nekog vremena sve više se odvajao od gitare i interesirao se za naše trikove i bivanje. Na kraju je najviše sudjelovao. Nije skidao osmijeh s lica. Bio je to divan osjećaj”, opisao je posjetu dr. Šajnović. Klaunovi-doktori posjetili su Osijek u okviru programa ‘Local Emergency Smile’ kojim, kažu, nastavljaju vraćati djeci trenutke radosti i igre, a provode ga uz podršku međunarodne organizacije, Red Noses International. Pozivaju i na donacije putem web stranice: https://www.crveninosovi.hr/#donate