Iz obrazovanja

Djeca iz Ukrajine, Banovine i Zagreba čistila podmorje Savudrijske vale

13.06.2022 09:03 ZAGREB, 12. lipnja 2022. (Hina) - Više od 60 djece iz Ukrajine, Banovine i Zagreba ovog je vikenda sudjelovalo u eko akciji "Čišćenje bez granica - VII. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola" te zajedno s roniocima iz Hrvatske i Slovenije čistilo podmorje Savudrijske vale.
Cilj akcije je ukazati na globalni problem onečišćenja podmorja, s naglaskom na važnost očuvanja mora, okoliša i prirode, kao i podizanje svijesti djece i mladih uključivanjem u ekološke, edukativne i promotivne aktivnosti. "Izuzetno je bitno da djeca od najranije dobi steknu navike čuvanja morskog okoliša kako bismo naše more ostavili generacijama iza nas, u najmanju ruku, onakvim kakvog smo ga naslijedili", rekao je državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg .Upozorio je na klimatske promjene koje se očituju zatopljenjem površinskih slojeva mora te značajnom pojavom invazivnih vrsta. Kao poseban problem istaknuo je mikroplastiku koja nastaje raspadom plastičnog otpada i čini 80 posto otpada u Sredozemnom moru, a ozbiljna je prijetnja morskim organizmima.

Tijekom tri dana trajanja akcije u kampu Veli Jože, djeca su sudjelovala u edukativnim radionicama, koje uključuju sigurnost na moru i pod morem, važnost zaštite prirode i okoliša te obuke plivanja i ronjenja. "Siguran sam kako su djeca dobila nova znanja i iskustva vezana za ronjenje, ali i mnogobrojne rizike s kojima se svakodnevno susrećemo. Posebno moram pohvaliti Hrvatsku i Slovensku suradnju", istaknuo je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut. Osim edukativnih radionica i čišćenja podmorja, ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Zagreb, Rijeka i Split odrađivali su, naime, vježbe orijentacije, pretraživanje terena u paralelnoj liniji te noćnog ronjenja pretrage.

"Osim edukativne i logističke potpore, naši ronioci iskoristili su ovu priliku za uvježbavanje raznih tehnika i taktika ronjenja te stjecanje novih znanja i sposobnosti koje će moći iskoristiti u kriznim situacijama, primjerice kod spašavanja iz poplava ili spašavanja kod nekog incidenta na moru, za što kao turistička zemlja moramo biti kvalitetno pripremljeni", rekao je Trut. Eko akciju je, između ostalih, podržalo i Ministarstvo turizma i sporta, a državna tajnica Sandra Herman istaknula je da djeca tako mogu naučiti puno više nego iz udžbenika. Poručila je također da se Hrvatska zalaže za održivi i zeleni turizam.