Iz obrazovanja

Socijalna usluga "Odmor od skrbi" kroz dvije godina osnažila je 15 obitelji

26.05.2022 09:45 ZAGREB, 26. svibnja 2022. (Hina) - Socijalna usluga "Odmor od skrbi" koja pruža podršku osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima kroz dvije godine provedbe poboljšala je kvalitetu života 15 obitelji na području Zagreba, za što je osigurano gotovo 1,5 milijuna kuna kroz Europski socijalni fond.  
Odmor od skrbi je usluga koja u zemljama zapadne Europe, Americi i Kanadi postoji već preko 25 godina pod nazivima "Short break" ili "Respite care".Prevenira institucionalizaciju i omogućuje postizanje ravnoteže obiteljskog života, ali u Hrvatskoj nije postojala do uspostavljanja ovog projekta. "Kroz vrijeme se ispostavilo da je naziv baš odgovarajuć jer osim što oni koji skrbe trebaju odmor, njima je prvenstveno usluga namijenjena, odmor trebaju i oni o kojima se skrbi - odmor od iste svakodnevice, kratki odmor od uvijek istih članova obitelji, najčešće majki koje o njima skrbe svakodnevno", istaknula je voditeljica projekta pri Centru za rehabilitaciju Zagreb Martina Pavić, uoči završne konferencije projekta koji se provodio od lipnja 2020. 

U projektu je sudjelovalo 15 obitelji, odnosno 15 odraslih osoba s intelektualnim i drugim pridruženim teškoćama te 18 članova njihovih obitelji koji o njima skrbe. U sklopu usluge, asistenti su dolazili u obitelj i direktno radili s osobom s teškoćama te su osobe s asistentom kratko boravile i u stanu Centra, dok su ostali članovi obitelji imali slobodno vrijeme. Održane su radionice, ali i dva vikend izleta u Gorski kotar u što su bili uključene i osobe s teškoćama, njihove obitelji i stručni tim. "Iako početak uspostavljanja usluge nije bio nimalo lak i trebalo nam je vremena da zadobijemo povjerenje obitelji s kojima smo radili, sada, na kraju provedbe projekta, feedback je jako pozitivan", navela je Pavić. U trenucima neizvjesnosti hoće li uopće moći nastaviti pružati uslugu, roditelji i skrbnici bili su spremni izaći pred vlasti i dići svoj glas, dodala je. 

Komentari "gdje ste bili do sada" i izjave o važnosti dobivenog odmora, ali i podrške - fizičke, emocionalne, stručne - najbolji su nam dokaz da smo na dobrom putu, istaknula je Pavić. Centar je održao i okrugle stolove u Osijeku, Sisku i Karlovcu kako bi potaknuli kolege na pokretanje inicijativa u njihovim sredinama. Što se tiče nastavka, za sada je odobreno produljenje ugovora o radu zaposlenika koji će uslugu ovim obiteljima i dalje pružati do otvaranja nove prilike za apliciranje za EU fondove. "Ovdje vidimo priliku za širenjem usluge i postizanjem rezultata na temelju kojih će usluga moći biti uvrštena u lepezu socijalnih usluga propisanih Zakonom o socijalnoj skrbi", rekla je Pavić. Također, usluga je inovativna te je prepoznata i uvrštena u Nacionalni plan za razvoj socijalnih usluga od 2021.-2027.