Iz obrazovanja

Akcija "Hrvatska volontira" uključila mlade na suočavanju s aktualnim krizama

16.05.2022 14:37 ZAGREB, 16. svibnja 2022. (Hina) - U sklopu Europske godine mladih održana je akcija "Hrvatska volontira 2022.", čiji je naglasak bio na potencijalu mladih ljudi u suočavanju s izazovima aktualnih prirodnih i društvenih kriza, naveli su u ponedjeljak iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva (HCRV).
Priopćili su da je akcija okupila 200 organizatora volontiranja i nekoliko tisuća građana-volontera koji su, između 11. i 14. svibnja, u preko 90 gradova proveli više od 300 društveno korisnih aktivnosti u zajednici, u skladu s ciljem te manifestacije za promoviranjem značaja i dobrobiti volontiranja za razvoj društva. "Ove godine, prateći Europsku godinu mladih, htjeli smo naglasiti potencijale i snagu sustavnijeg angažmana mladih u suočavanju s izazovima klimatskih promjena, covida-19, nasilja, ratova i velikog priljeva izbjeglica", poručili su iz  HCRV-a. Naglasili su kako organizatori vjeruju da zajedništvo i solidarnost između mladih ludi ubrzavaju proces oporavka za vrijeme i nakon kriznih vremena, pa očekuju da će akcija "Hrvatska volontira" uključiti i mlade koji žive u ruralnim i udaljenim područjima, a građane su pozvali da se u volontiranje uključe tijekom cijele godine.

Naveli su kako su volonterke i volonteri proveli edukativne i kreativne radionice usmjerene raznim skupinama građana, uredili prostorije i okoliš organizacija, pružali socijalne usluge, proveli aktivnosti usmjerene ranjivim skupinama, brinuli o životinjama, proveli akcije zaštite okoliša, brinuli o mentalnom zdravlju, volontirali u kulturi i organizirali izviđačke susreteManifestacija "Hrvatska volontira" provedena je u partnerstvu s Hrvatskim Crvenim križem, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom izviđača Hrvatske.