Dnevne novosti

Zagrebački sud odbio izručenje BBB-a Grčkoj, pritvoreni u Ateni iznose obrane

05.12.2023 08:15 ZAGREB, 4. prosinca 2023. (Hina) - Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak je odbio izručiti pripadnika Bad Blue Boysa za kojim je Grčka raspisala europski uhidbeni nalog zbog navijačkih nereda u kolovozu od kojih su u grčkim zatvorima 102 Dinamova navijača, a prva skupina pritvorenih danas je u Ateni počela iznositi obrane.

Županijski sud u Zagrebu će sutra nastaviti ročišta za još dvojicu navijača čije je izručenje Grčka zatražila naknadno, u rujnu, a zagrebački Županijski sud je u listopadu europski uhidbeni nalog vratio radi nadopune, odnosno dodatnih obavijesti i informacija.

Odvjetnik Karlo Blažan pojasnio je da je riječ o nepravomoćnoj odluci na koju postoji pravo žalbe te da će se ostali postupci nastaviti u narednim danima. Kazao je da dopuna uhidbenog naloga koju je Grčka uputila Hrvatskoj "nema dovoljno elemenata iz kojih bi se moglo zaključiti da bi se u Grčkoj hrvatskim državljanima garantirala temeljna ljudska prava".

O naknadnim uhidbenim nalozima su osim zagrebačkog odlučivali i županijski sudovi u Velikoj Gorici i Sisku, no trenutno ni za jednoga od ukupno 11 navijača Dinama koje Grčka traži zbog nereda iz kolovoza u Ateni nije donesena odluka o predaji.

Na sudu u Ateni navijači iznose obrane, iščekuju odluku o pritvoruIstovremeno u Ateni je na sud u ponedjeljak, pod visokim mjerama osiguranja, dovedena prva skupina Dinamovih navijača koji su u različitim grčkim zatvorima od kolovoza, a vlasti ih terete za 11 kaznenih i prekršajnih djela.

Ono najteže, ubojstvo navijača AEK-a Mihalisa Katsurisa uoči utakmice s Dinamom, odbačeno je nakon što je DNK analiza pokazala da grčkog navijača nije ubio ni jedan od pritvorenih Bad Blue Boysa.

Odvjetnik obitelji uhićenih Mario Medak ranije je najavio da će pritvoreni navijači 4., 5. i 6. prosinca ove godine na sudu u Ateni iznositi svoje obrane nakon čega očekuju odluku o zahtjevima njihovih odvjetnika za ukidanje istražnog zatvora.