Dnevne novosti

VLADA: U Sabor upućeni konačni prijedlozi izmjena četiri mirovinska Zakona

08.12.2023 08:30 Mirovinski
ZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Vlada je danas uputila u saborsku proceduru konačne prijedloge izmjena i dopuna četiri mirovinska zakona, kojima se, po riječima ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića nastavlja mini reforma radi povećanja broja korisnika mirovina iz prvog i drugog stupa.

Vlada je, naime, uputila u Sabor na izglasavanje konačnih prijedloga izmjena i dopuna Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima i o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

"Nastavljamo s mini mirovinskom reformom izmjenama četiri zakona, čiji su glavni ciljevi povećanje broja korisnika mirovina iz prvog i drugog stupa, što se misli postići povećanjem i omogućavanjem jednokratne isplate u visini do 20 posto ukupno kapitaliziranih sredstava u drugom stupu, potom povećanjem dodataka koji se određuje na osnovu mirovine iz prvog stupa i to u visini od 27 posto umjesto dosadašnjih 20,25 posto te omogućavanjem isplate mirovine iz drugog stupa bez usklađivanja s inflacijom uz obvezu informiranja o posljedicama takvog izbora", izjavio je ministar Piletić na sjednici Vlade.

Kako je istaknuo, jedan od ciljeva tih izmjena je i povećanje prinosa obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova kroz uvođenje nove vrste imovine u koju društva mogu ulagati imovinu obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova, kao što su nekretnine, neuvrštene hipotekarne obveznice i udjeli tvrtkama koje nisu izlistane na burzi. 

"Želeći potaknuti veću aktivnost obveznih mirovinskih fondova i ulaganje u RH, predvidjeli smo mogućnost osnivanja i alternativnog investicijskog fonda te obvezu ulaganja minimalno pet posto sredstava obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u takav fond, s garancijom povrata ukupnog ulaganja na kraju trajanja investicijskog fonda i to kao supstitut dijela ulaganja u državne obveznice", rekao je Piletić.

Najavio je da će Vlada, na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav i uz suglasnost ministra financija u roku od 12 mjeseci donijeti uredbu kojom će urediti način izdavanja takvog državnog jamstva. Rekao je i da se kroz te zakonske izmjene želi povećati i financijska pismenost i fleksibilizacija izbora korisnicima i to kroz omogućavanje promjene kategorija obveznog mirovinskog fonda bilo kada tijekom godine te duljeg ostanka u kategoriji A na zahtjev osiguranika do 60 godine, te ukidanje obveze prebacivanja u fond C.

Ukinut će se i ulazne naknade i smanjiti naknade za održavanje obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova te omogućiti bolje poslovanje mirovinskih osiguravajućih društava izmjenom regulacije tehničkih pričuva, zaključio je.