Dnevne novosti

Upravni sud odbio Barbarićev zahtjev da se poništi rješenje o rušenju vile na Hvaru

04.12.2023 08:05 SPLIT, 1. prosinca 2023. (Hina) - Na splitskom Upravnom sudu u petak je nepravomoćnom presudom odbio tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru.

Predsjednica Upravnog suda u Splitu Nela Mešin za Hinu je, ne otkrivajući identitet, izjavila da je Barbarić na tom sudu pokrenuo postupak kako bi se ocijenila zakonitosti rješenja splitskog područnog ureda građevinske inspekcije Državnog inspektorata RH od 9. lipnja 2023. kojim je investitoru naređeno uklanjanje građevine.

"Nakon provedenog sudskog postupka, danas je održano ročište za objavu presude na kojem je odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev tužitelja za oglašivanje ništavim te za poništenjem rješenja tuženika od 9. lipnja 2023. godine", kazala je sutkinja.

Dodala je da je odbijen zahtjev tužitelja za određivanjem odgodnog učinka tužbe u ovom sporu, zahtjev za donošenjem privremene mjere kojom bi se zabranilo izvršavanje rješenja od 9. lipnja 2023. i zahtjev za naknadom troška spora. "Rok za izradu i otpremu presude je 15 dana od dana objave. Protiv presude je dopuštena žalba Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske koja se može podnijeti 15 dana od dana primitka pisanog otpravka presude", dodala je Mešin.  

Mediji su još u svibnju otkrili da je Frane Barbarić na poljoprivrednom zemljištu na Hvaru sagradio vilu za koju je tvrdio da je rekonstruirao stari objekt zbog čega mu nije bila potrebna građevinska dozvola. No, da to nije istina potvrdili su u Odjelu za graditeljstvo Splitsko-dalmatinske županije. Otkriveno je ne samo da je sagradio objekt već i da je u novim gabaritima, izmijenjen mu je krov, promijenjen okoliš i dodatno izgrađen bazen te kućica.

Barbarić: Poštovat ću odluku suda i srušiti kuću o svom trošku

Šef Uprave HEP-a Frane Barbarić poručio je da će poštivati odluku Općinskog suda u Splitu koji je odbio njegovu žalbu na rješenje Državnog inspektorata za rušenje bespravno građene vile na otoku Hvaru te najavio da će srušiti objekt o svom trošku.

"Budući da je 1. prosinca Upravni sud u Splitu donio presudu, ocijenivši da se u konkretnom slučaju ne radi o rekonstrukciji, poštovat ću odluku Suda i srušiti objekt o svom trošku te podmiriti sve druge uz to vezane troškove", stoji u priopćenju šefa Uprave HEP-a.

Barbarić je najavio da će uložiti žalbu Visokom upravnom sudu, te će, ako presudi u njegovu korist tražiti naknadu za rušenje. Naglasio je da u čitavom postupku štetu nisu snosili građani ni državni ili općinski proračun već je materijalni teret isključivo njegov.

Barbarić tvrdi da je tijekom proteklih mjeseci i tjedana u medijima iznesen niz netočnih informacija vezanih uz taj slučaj. Kaže da je od prvog dana aktivno sudjelovao u postupku, te da usprkos činjenici što se "u svim medijima" ta tema "pojavljuje kao udarna vijest" nije javno istupao kako bi izbjegao napade da kao predsjednik uprave državnog poduzeća utječe na rad suda. No, smatra da su posljednjih mjeseci pojedini mediji prekoračili granicu i da su ciljano izvještavali radi dodatnog pritiska na pravosuđe.

"Također se želim osvrnuti na činjenicu da je u drugim predmetima rušenje objekata čekalo do pravomoćnog dovršenja upravnog postupka, ali budući da je toliki pritisak medija izvršen na mene i moju obitelj koja trpi posljedice ovakvog izvještavanja odlučio sam ne čekati pravomoćnu odluku Suda", stoji u priopćenju šefa Uprave HEP-a.