Dnevne novosti

Ukrajina istražuje ulogu Bjelorusije u prisilnom premještanju djece - tužitelj

24.05.2023 07:00 AMSTERDAM, 23. svibnja 2023. (Hina/Reuters) - Ukrajina istražuje moguću ulogu Bjelorusije u prisilnom premještanju djece s teritorija koji je okupirala Rusija, objavio je u utorak ured glavnog tužitelja.
Ta je odluka donesena nakon izvješća bjeloruske opozicije u egzilu u kojem se navodi da je 2150 ukrajinske djece, uključujući i djecu bez roditelja u dobi od šest do 15 godina, odvedeno u takozvane rekreacijske kampove i sanatorije na bjeloruski teritorij.

Skupina bjeloruskih političkih protivnika Aleksandra Lukašenka rekla je u preliminarnom izvješću da su djeca odvedena na barem tri lokacije u Bjelorusiji.Ured ukrajinskog glavnog tužitelja Andrija Kostina rekao je Reutersu da je pokrenuo postupke zbog prisilnih deportacija više od 19.000 djece iz okupiranih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje, Hersona i Harkiva, u Bjelorusiju. "Činjenice i okolnosti premještanja ukrajinske djece s privremeno okupiranih teritorija u takozvane rekreacijske kampove u Bjelorusiji su trenutno pod istragom u spomenutim kaznenim postupcima", rečeno je. Reuters nije uspio dobiti odgovore poslane u Lukašenkov ured.

U ožujku, Međunarodni kazneni sud izdao je tjeralicu za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovom pravobraniteljicom za dječja prava, Marijom Lvovom-Belovom, zbog premještanja stotina ukrajinske djece u Rusiju. Ako se to potvrdi istinitim, Yulia Ioffe, britanska stručnjakinja za dječja prava s University Collegea u Londonu, rekla je da Bjelorusija "vrlo vjerojatno" krši Konvenciju o pravima djeteta.

Djelovanje Bjelorusije može također potpadati pod zločine protiv čovječnosti ako bude dovoljno dokaza da su prisilni transferi rašireni ili sustavni, dodala je. Izvješće bjeloruske oporbe navodi i da je transfer djece ilegalan i krši Ženevsku konvenciju i statut ICC-a. "Lukašenko je osobno naredio transfer siročadi u Bjelorusiju i olakšao njihov dolazak financijskom i organizacijskom podrškom", kaže se u izvješću.