Dnevne novosti

Sabor se izjašnjava o amandmanima na proračun

01.06.2023 07:17 ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Činjenica da Vlada nije prihvatila njihovih gotovo 170 amandmana na rebalans državnoga proračuna, nije u srijedu spriječila saborsku oporbu u pokušaju da još jednom ukaže na vrijednost tih amandmana i potrebu njihova prihvaćanja.
No, Vladini predstavnici nisu promijenili stav, redom su ponavljali da se amandman ne prihvaća i da su sredstva planirana za određene mjere dostatna.  Takav je odgovor dobio Mostov Marin Miletić koji je tražio da se pozicija Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pojača za 150.000 eura i nabavi softwer koji bi lokalnim jedinicama omogućio korištenje e-referenduma za sva njima bitna pitanja.  

Istu je sudbinu podijelio niz amandmana Marije Selak Raspudić (most) koja je, među inim, tražila jače demografske mjere, više sredstava za borbu protiv korupcije, za borbu protiv trgovanja ljudima, za mentalno zdravlje djece, za kibernetičku sigurnost….Za kibernetičku sigurnost imamo samo 796 eura, no da bi se zaštitila, Hrvatska mora više ulagati u tu sigurnost, kazala je i zatražila da se stavka poveća za 100.000 eura.

Od oko 170 oporbenih amandmana na rebalans, većinu su podnijeli Mostovi zastupnici, Selak Raspudić 40, Miletić 33, a Miro Bulj njih 27, većina ih je okrenuta potrebama Sinja. Traži da država izdvoji po tri milijuna eura za natkrivanje bazena u Sinju, koji ove godine slavi 70. godišnjicu, te za Arheološku zbirku Franjevačkog samostana.

Miletić: Riječka vlast u Titov Galeb je "ulupala" 100 milijuna kuna

Klub Mosta tražio je pak da država izdvoji dva milijuna eura za sanaciju podruma Dioklecijanove palače, dok Bulj sedam milijuna kuna traži za sanaciju krova stadiona Poljud. Skromnije novčane iznose tražio je Miletić, samo 10.000 eura za Kulturni centar Kalvarija, 200.000 za obnovu Klobučarevićeva trga. Tražimo Ministarstvo kulture da nam pomogne jer se Rijeka i njen gradonačelnik bave revitalizacijom Galeba, Titovog broda, "ulupao" je 100 milijuna kuna i sad kažu da ne znaju kad će biti gotov, kazao je zastupnik.Svoje je amandmane snažno zagovarala i Sabina Glasovac (SDP), uz ostalo, tražila je da država osigura dodatnih milijun eura za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, isto toliko za prevenciju nasilja nad i među mladima, te još 100.000 eura za programe za mlade.

Antolić Vupora: Bez profesionalca, udruge za zaštitu potrošača ne mogu funkcionirati

Barbara Antolić Vupora (SDP) tražila je da država izdvoji 300.000 eura za udruge za zaštitu potrošača i zapošljavanje barem jednog djelatnika u regionalnim centrima. Bez jednog profesionalca udruge nisu u stanju funkcionirati, ne mogu štiti potrošačka prava, argumentirala je. Sabor se danas izjašnjava o amandmanima, o njima će glasovati u iduću srijedu, 7. lipnja kada će donijeti rebalansirani proračun.

Za očekivati je da će Sabor slijediti Vladin primjer i od oko 170 amandmana na rebalans prihvatiti samo onaj HDZ-ova Gorana Ivanovića kojim će Osijek od države dobiti 600.000 eura za borbu protiv komaraca. Vladina je predstavnica odbila i većinu amandmana na izmjene Zakona o prostornom uređenju, jedan od rijetkih koji je u cijelosti prihvaćen je onaj Marije Jelkovac (HDZ) da će se Državni plan prostornog razvoja i Prostorni plan isključivog gospodarskog pojasa donijeti do 31. prosinca 2016.