Dnevne novosti

Sabor danas o sudjelovanju Oružanih snaga u aktivnostima NATO-a

08.12.2023 08:10 ZAGREB, 7. prosinca 2023. (Hina) - Hrvatski sabor će danas raspraviti prijedlog o sudjelovanju Oružanih snaga RH u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj te u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj i Bugarskoj.

Zastupnici će raspraviti i prijedloge o sudjelovanju Oružanih snaga misijama potpore miru "NATO misiji u Iraku" i "Sea Guardian" u Sredozemlju, u operaciji Koalicijskih snaga „Inherent Resolve" te u operacijama EU "EUNAVFOR - Atalanta" i "EUNAVFOR Med Irini".

Uz to, raspravit će i prijedloge odluke o upućivanju pripadnika Oružanih snaga RH na dužnosti u NATO zapovjednoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a te o prelasku granice Republike Hrvatske oružanih snaga država članica NATO-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske angažiranih u okviru Novog modela snaga NATO-a u 2024. godini. 

Sabor će raspraviti i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o obveznim osiguranjima u prometu kojim se, među inim, u naš pravni poredak prenosi Direktiva EU čime se proširuje obuhvat primjene Zakona u odnosu na pojam vozila i upotrebe vozila. Također, regulira i osiguranje od građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe automatiziranih vozila.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o reviziji koji, među ostalim, sadrži dorade u dijelu koji se odnosi na polaganje revizorskog ispita, a detaljnije su propisane obveza i struktura stalnog stručnog usavršavanja.