Dnevne novosti

Mikulić: U petak počinje rušenje sedam objekata u uvali Vruja

02.06.2023 07:10 TROGIR, 1. lipnja 2023. (Hina) - Glavni državni inspektor Andrija Mikulić najavio je da u petak počinje rušenje sedam bespravno izgrađenih objekata u uvali Vruja kod Makarske, koje je izgradio poduzetnik Stipe Latković, kao i nastavak uklanjanja nelegalno izgrađenih objekata u drugim dijelovima Hrvatske.

"Završili smo sve zakonske procedure pa sutra počinjemo uklanjati prvi od sedam nelegalno izgrađenih objekata u uvali Vruja," rekao je Mikulić u četvrtak novinarima.

Mikulić je konferenciju za novinare sazvao na Čiovu, gdje se nastavlja rušenje bespravnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a danas je uklonjen objekt čiji je vlasnik švedski  državljanin. Proces uklanjanja bespravno izgrađenih objekata u Vruji u zadnje je vrijeme ubrzan koliko god je to bilo moguće, a vlasniku objekata su određene kazne više od 370 tisuća eura, kojih je dio plaćen.

Što se tiče Čiova, Mikulić kaže da će biti uklonjeno još nekoliko nelegalnih objekata, a provjerava se još četrdesetak. "Nastavljamo borbu protiv bespravne izgradnje radi zaštite prostora", poručio je. Izvijestio je kako je tijekom svibnja u Hrvatskoj uklonjen 31 bespravno izgrađen objekt, a najveći postotak takvih objekata je na području Istre i četiri priobalne županije.

U Hrvatskoj pokrenuto više od 7000 postupaka rušenja

Tamo je u posljednje četiri godine obavljeno više od 7000 nadzora, pokrenuto više od 1300 postupaka rušenja i podneseno pedesetak kaznenih prijava. Na području cijele Hrvatske u zadnje četiri godine obavljeno je više od 32.000 nadzora i pokrenuto više od 7000 postupaka rušenja, koji su u tijeku.

Na temelju zakona se investitore obvezuje da sami uklone bespravno izgrađene objekte, u protivnom od njih se naplaćuju kazne. Na području cijele države naplaćeno je gotovo osam milijun eura kazni, od čega pet milijuna na području četiri priobalne županije.

Mikulić je također poručio da nije bitno jesu li vlasnici hrvatski državljani ili stranci. "Na području Hrvatske ne može se bespravno graditi, bez obzira je li netko državljanin Hrvatske ili neke druge države", kazao je.