Dnevne novosti

Hrvatska dobila novu povjerenicu za informiranje - Anitu Markić

01.12.2023 08:05 ZAGREB, 30. studenoga 2023. (Hina) - Hrvatska je u četvrtak dobila novu treću povjerenicu za informiranje, Hrvatski sabor na tu je dužnost, na pet godina, tajnim glasovanjem izabrao Anitu Markić, voditeljicu Uprave za politički sustav i opću upravu Ministarstva pravosuđa i uprave.

Markić je dobila glasove 76 zastupnika, a njeni protukandidati Dubravka Bevandić i Nikola Kristić 16, odnosno šest glasova. Pravnica po struci, karijeru je počela kao pravna referentica u tvrtki "Ivanićplast" u Ivanić-Gradu. U tom je Gradu bila i tajnica Grada i stručna suradnica u Općem upravnom odjelu, no najveći dio karijere provela je u Ministarstvu uprave. Ima više od 35 godina radnog iskustva, od čega preko 25 godina na rukovodećim poslovima. 

Markić na novu dužnost dolazi nakon Zorana Pičuljana kojemu je petogodišnji mandat istekao 21. studenoga 2023. i koji se, iako je mogao, nije javio za još jedan mandat. Prije njega, tu je dužnost obnašala Anamarija Musa, prva povjerenica koja se po isteku mandata također nije ponovno kandidirala, nego se vratila na zagrebački Pravni fakultet.

Povjerenika, koji štiti, prati i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama, Sabor bira temeljem javnog poziva na koji se ovoga puta javilo samo troje kandidata, uz Markić, voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama u Uredu povjerenika Dubravka Bevandić te novinar i urednik na HRT-u Nikola Kristić.  Kad se birala prva povjerenica, na javni se poziv javilo osam kandidata, na drugom izboru njih pet i to nakon što je poziv ponovljen jer se na prethodni poziv javio samo jedan kandidat.

Traženi uvjeti za povjerenika bili su hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij pravne ili društvene struke, te najmanje 10 godina radnog iskustva u struci. Uvjet je bio i da je kandidat istaknuti stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije; da nije član političke stranke, da nije osuđivana osoba te da se protiv nje ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti.  

Kandidati su morali priložiti i potvrdu Porezne uprave da su podmirili sve dospjele obveze te pisanu suglasnost za provođenje sigurnosne provjere drugog stupnja.

Sabor je, na njen zahtjev, razriješio Ivanu Buljan dužnosti zamjenice pravobraniteljice za djecu. U drugo je čitanje, uz ostalo, poslao prijedloge Zakona o hrvatskom jeziku, o inkluzivnom dodatku, izmjene Zakona o doplatku za djecu, o obveznim odnosima i o parničnom postupku te paket zakona o kapitaliziranom mirovinskom sustavu.