Dnevne novosti

Gradsko vijeće Sinja: Izglasane izmjene GUP-a i Prostornog plana

25.05.2023 07:10 SINJ, 24. svibnja 2023. (Hina), Sinjsko Gradsko vijeće u srijedu je izglasalo izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) kao i Prostornog plana Sinja, a tomu je prethodila trosatna rasprava tijekom koje je, među ostalim, pozivano na obeštećenje radnika propale tvornice konca Dalmatinka čije se zemljište prenamjenjuje.

Dalmatinka je u prošlom je stoljeću bila gospodarski div Cetinskog kraja, zapošljavala je 2650 radnika, a kada je 2001. otišla u stečaj s 860 zaposlenih, novi vlasnici - talijanska braća Ladini preimenovali su je u 'Dalmatinka nova'. Proizvodnja i broj radnika se smanjivao, a u međuvremenu je došlo do stečaja tvrtke čiji je poslovni kompleks tek iz osmog pokušaja prodaje pred Trgovačkim sudom u Splitu zadarska tvrtka 'Business park' kupila za 24,5 milijuna kuna.

Izmjenama GUP-a, zemljišta na kojoj su ruševine tvornice prenamjenjuju se iz stambenog u višenamjenski prostor za trgovačku, športsko-rekreativnu, ugostiteljsku, kulturno-zabavnu, poslovnu, proizvodnu, uslužnu i skladišnu namjenu. Jedini predstavnik SDP-a u vijeću Sinja Nikola Vučković uvjeravao je da bi se prvo trebalo krenuti u namirivanje dugova radnicima bivše tvornice, a onda u izmjene prostornih dokumenata, premda su izrađivači izmjena i dopuna GUP-a Srđan Šegvić i Goran Milun ponavljali kako izrađeni dokument nema poveznica s takvim traženjem.

Za prijedlog odluke o donošenju Izmjena i dopuna Prostornog plana grada Sinja glasovalo je devet vijećnika Mosta, SDP-ov Vučković i nezavisna vijećnica Mirjana Babić dok je za izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Sinja Vučković ostao suzdržan, a potrebnu većinu tvorili su Mostovci i Babić. Prije glasovanja vijećnici HDZ-a napustili su sjednicu.

"Novi GUP donijet će dosta toga. Imamo samo 150 zahtjeva za izgradnju kuća koje ljudi čekaju već pet godina. Imamo područje za POS-ove stanove gdje treba napraviti infrastrukturu i naravno novih investitora koji će ulagati u nova radnja mjesta", rekao je Miro Bulj, sinjski gradonačelnik nakon završetka izvanredne sjednice Gradskog vijeća. Izrađivač Šegvić ustvrdio je da dio vijećnika ne poznaje Zakon o uređenju prostora."Veliki potencijal postoji u Sinju.

Nama je kroz ured prošlo puno građana i svi nešto žele i imaju neke ideje i investitore. Radi se o vrlo vrijednim parcelama, a dok se izmjene i dopune GUP-a nisu usvojile postojala je blokada. Računali smo i na to da se u Sinju ne smije dogoditi preizgrađenost. Mi smo pažljivo radili ovaj plan i za potrebe žitelja i investicija", kazao je.

U raspravi nije nedostajalo povišenih tonova pa je predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Stipe Perić, gradonačelnika Miru Bulja optužio za nesposobnost jer se na ovaj dokument čekalo dvije godine tvrdeći da pogoduje tajkunima iza kojih stoji krupni kapital, a gradonačelnik mu je uzvratio da je baš HDZ grad Sinj doveo u tešku situaciju koju oni sada ispravljaju.

Gradonačelnik Bulj (Most) poručio je u utorak da će građani ići na nove izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće ako HDZ i SDP nastave opstruirati razvoj grada nakon što su te stranke onemogućile donošenje novoga prostornog plana.