Dnevne novosti

Državni tajnik: Mirenje je brže i jeftinije od sudskih postupaka

29.05.2023 06:50 ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović istaknuo je u petak da je mirenje brži i jeftini način rješavanja sporova od sudskih postupaka pa ga treba promovirati i poticati s čime se složila i  većina prisutnih saborski zastupnici.
Zakonom o mirnom rješavanju sporova žele se stvoriti uvjeti za sporazumno rješavanje sporova, olakšati pristup mirenju i ubrzati postupci te ojačati svijest o mirenju, kazao je Martinović predstavljajući u Saboru zakonski prijedlog. Medijacija ima brojne prednosti za građane, ona je dobrovolja, brža, jeftinija od sudskih postupaka uz istu razinu pravne sigurnosti, dodao je.

Takav način rješavanja sporova, ističe potrebno je sustavno promovirati i poticati, a tu zadaću imat će Centar za mirno rješavanje sporova sa sjedištem u Zagrebu i podružnicama u Rijeci, Osijeku i Splitu koji se osnivaju zakonom. Centar će biti osnovan odlukom ministra, a sjedište će mu biti u Savskoj cesti u zgradi Zagrepčanka.

U odnosu na prvo čitanje učinjene su neke nomotehničke izmjene te je propisano da stranke nisu dužne prije pokretanja parničnog postupka radi naknade štete iz radnog odnosa pokušati spor riješiti mirnim putem.

Vladajući i oporba pozdravili su poticanje mirnog rješavanja sporova. Najpogodniji sporovi za mirenje su trgovački sporovi, te sporovi vezani za intelektualno vlasništvo, autorska prava, menadžment, naknadu štete te za onečišćenje okoliša, rekao je Darko Klasić (HSLS).

Ante Kujundžić (Most) smatra da niski postotak mirenja leži u neinformiranosti građana. Pozdravio je napore da se rasterete sudovi iako nije potpuno uvjeren da će se zakonom to postići jer je na sudovima veliki broj predmeta vezanih za naknadu štete osiguravatelja. Kod nas je kultura rješavanja sporova takva da se više volimo parničiti, ustvrdila je Vesna Nađ (Socijaldemokrati) podržavši poticanje mirenja.

Približavanje građanima benefita takvog rješavanja sporova pozitivnim su ocijenili i Urša Raukar Gamulin (Možemo!) i Mišel Jakšić (SDP). Dražen Bošnjaković (HDZ) naveo je da godišnje pred sudove dolazi 1,2 milijun novih predmeta i da je sustav zagušen. "Puno je bolje spor riješiti na miran način, putem medijatora, a to će značiti i bolje odnose među strankama", kazao je.

Dalija Orešković (Centar) smatra da je jedina svrha zakona osnivanje Centra za mirenje koji će biti sam sebi svrha. Vođenje registra ili radionica i edukacija ne potiče mirenje, rekla je i ustvrdila kako je nepouzdana sudska praksa razlog što mirenje nije dosad zaživjelo u praksi.