U središtu

Zapošljavanje umirovljenika s osvrtom na škole

19.03.2021

Zakonom o mirovinskom osiguranju („Narodne novine“, br. 157/13., 151/14., 33/15., 120/16., 18/18., 62/18., 115/18., 102/19.) omogućen je rad odnosno zapošljavanje umirovljenika do najviše pola radnog vremena, a da im se pri tome ne obustavlja stečena starosna mirovina.

Uvjeti zapošljavanja umirovljenika odnosno kategorije umirovljenika kojima je dozvoljen rad do najviše polovice ukupnog radnog vremena uz isplatu stečene mirovine mijenjali su se Izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju te je navedenim Izmjenama i dopunama institut zapošljavanja umirovljenika uređivan kako bi se otklonile dvojbe koje su postojale u njegovoj primjeni poput nedovoljne uređenosti ovog instituta i dvojbi oko toga tko se, kada, pod kojim uvjetima i gdje može zaposliti bez gubitka prava na mirovinu. Početkom 2019. stupile su na snagu izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima je proširen krug umirovljenika koji uz mirovinu mogu raditi pola radnog vremena.          

Tko može raditi nakon ostvarenja prava na mirovinu bez obustave isplate mirovine

Zakon o mirovinskom osiguranju, u članku 99., navodi koje kategorije umirovljenika mogu biti zaposlene do najviše pola radnog vremena, ugovorom o radu, a da im se pri tome ne obustavlja isplata stečene mirovine. Mirovina se ne obustavlja korisniku starosne mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju i nastavi raditi do polovice punog radnog vremena uz izmijenjeni ugovor o radu. Sukladno članku 33. istog zakona, pravo na starosnu mirovinu ostvaruje osiguranik koji navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Članak 180. Zakona o mirovinskom osiguranju propisuje kome se, također, priznaje pravo na starosnu mirovinu bez ispunjenja uvjeta od navršenih 65 godina života. U skladu s navedenom iznimkom, pravo na starosnu mirovinu priznaje se osiguraniku ženi kada navrši 15 godina staža osiguranja i:

  • u 2020. godini - 62 godine i 6 mjeseci života
  • u 2021. godini - 62 godine i 9 mjeseci života
  • u 2022. godini - 63 godine života
  • u 2023. godini - 63 godine i 3 mjeseca života
  • u 2024. godini - 63 godine i 6 mjeseci života
  • u 2025. godini - 63 godine i 9 mjeseci života
  • u 2026. godini - 64 godine života
  • u 2027. godini - 64 godine i 3 mjeseca života
  • u 2028. godini - 64 godine i 6 mjeseci života
  • u 2029. godini - 64 godine i 9 mjeseci života.

Mirovina se ne obustavlja niti:

  • korisniku starosne mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju kao i korisniku starosne mirovine koji je tu mirovinu ostvario do stupanja na snagu ovog Zakona koji se tijekom korištenja prava zaposli do polovice punog radnog vremena
  • korisniku mirovine koji je ostvario starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika prema odredbama Zakona i nastavi raditi do polovice punog radnog vremena uz izmijenjeni ugovor o radu kao i korisniku starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika koji se tijekom korištenja prava zaposli do polovice punog radnog vremena
  • korisniku invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, ostvarene do stupanja na snagu Zakona o mirovinskom osiguranju
  • korisniku invalidske mirovine zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti ostvarene u skladu sa Zakonom o mirovinskom osiguranju
  • korisniku koji obavlja sezonske poslove u poljoprivredi prema propisima o poticanju zapošljavanja i drugim propisima odnosno kada je izričito propisano da se ne obustavlja isplata mirovine
  • korisniku koji ostvaruje drugi dohodak, odnosno obavlja drugu djelatnost
  • korisniku starosne mirovine ostvarene prema posebnim propisima o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba ili propisu o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja koji se tijekom korištenja prava zaposli do polovice punog radnog vremena kao i onima koji se tijekom korištenja prava na zaposle s punim radnim vremenom
  • korisniku prijevremene starosne mirovine koji se tijekom korištenja prava zaposli do polovice punog radnog vremena.

Korisnici starosne mirovine, prijevremene starosne mirovine, starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika, zatim korisnici mirovine ostvarene prema posebnim propisima o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba ili prema propisu o posebnim pravima iz mirovinskog osiguranja zaposlenika na poslovima razminiranja koji nakon stjecanja prava na mirovinu navrše najmanje jednu godinu staža osiguranja mogu, nakon prestanka zaposlenja, odnosno obavljanja djelatnosti po osnovi koje su obvezno osigurani na mirovinsko osiguranje ostvariti pravo na novu starosnu mirovinu, odnosno prijevremenu starosnu mirovinu ili starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika ako su ispunjeni uvjeti godina života i mirovinskog staža za svaku vrstu osiguranja.

Zapošljavanja umirovljenika u školi

Nakon što je umirovljenik ostvario pravo na mirovinu pod uvjetom da je u jednoj od kategorija kojima se ne obustavlja isplata mirovine, a koje su navedene u Zakonu o mirovinskom osiguranju s umirovljenikom se sklapa izmijenjeni ugovor o radu kojim se ugovora rad do najviše pola radnog vremena ili se sklapa ugovor o radu do najviše pola radnog vremena. Poslodavac, odnosno škola ima obvezu radnika prijaviti na mirovinsko osiguranje i zdravstveno osiguranje kao i svakog drugog zaposlenika.

Ukoliko se radi o radniku koji se zapošljava odmah dan nakon što je ostvario pravo na mirovinu radni odnos se zasniva izmjenom ugovora o radu, odnosno sklapa se aneks već postojećeg ugovora u radu, te se radi prijave promjene u osiguranju odnosno radi se promjena satnice u mirovinskom i zdravstvenom osiguranju. Ukoliko se radnik zapošljava tijekom korištenja prava na mirovinu, sklapa se ugovor o radu do najviše polovice radnog vremena i prijavljuje se na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Radnicima u školskim ustanovama ugovor o radu odnosno radni odnos prestaje s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, odnosno odgojno-obrazovnim radnicima (učitelji, nastavnici, stručni suradnici…) radni odnos u školi prestaje istekom školske godine u kojoj su navršili 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža^ 1. Prema navedenom rad odgojno-obrazovnih radnika u školi nije moguć nakon kraja školske godine u kojoj su navršili 65 godina života, a svih ostalih radnika nije moguć nakon što navrše 65 godina života.

Sandra Tomić Ilić, dipl. iur.

____________________

1 Članak 112. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ("Narodne novine", br. 87/08., 86/09., 92/10., 105/10., 90/11., 86/12., 126/12., 94/13., 152/14., 68/18., 98/19., 64/20.