U središtu

Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća

02.02.2021 Pravilnik o postupku izbora radničkog vijeća donesen je 30. prosinca 2015. godine, objavljen je 8. siječnja 2016. godine u "Narodnim novinama", br. 3/2016., a stupio je na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama. Donošenjem ovog Pravilnika prestao je važiti Pravilnik o postupku izbora radničkog vijeća iz 2010. godine ("Narodne novine", br. 81/10.).

Prve izmjene i dopune Pravilnik je doživio u lipnju 2017. godine. Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća objavljen je u "Narodnim novinama", br. 52/17., a izmjene i dopune su se odnosile na izgled odnosno sadržaj glasačkog listića. Prema navedenim izmjenama glasački listić više ne treba biti ovjeren pečatom poslodavca, a treba sadržavati ime i prezime i potpis predsjednika izbornog odbora. U skladu s navedenim izmjenama izmijenjeni su i obrasci koji se koriste u postupku izbora radničkog vijeća i koji čine sastavni dio Pravilnika.

Nove Izmjene i dopune Pravilnika donesene su 4. prosinca 2020., objavljene su 11. prosinca 2020. u Narodnim novinama br. 128/2020., a stupile su na snagu osmi dan nakon objave u Narodnim novinama. Izmjenama i dopunama Pravilnika uvedene su izmjene koje se tiču glasačkog listića i popisa radnika te dvije novine.

Izmjenama i dopunama Pravilnika određeno je da se glasački listić smatra nevažećim ako je upućen poštom, a najkasnije do završetka glasovanja na dan izbora nije zaprimljeni na adresi sjedišta poslodavca u zatvorenoj omotnici. U slučaju da je glasački listić poslan preporučenom poštom, izborni odbor će zapisnikom o konačnim rezultatima izbora utvrditi važećim i takav listić, ako je poslan najkasnije na dan izbora i zaprimljen na adresi sjedišta poslodavca najkasnije do isteka trećeg dana od dana objavljivanja zapisnika o prethodnim rezultatima izbora. Također se Pravilnikom uređuje da je nevažeći glasački listić i onaj koji nakon uručenja radniku na mjestu održavanja izbora nije ubačen u glasačku kutiju.

Što se tiče popisa radnika, osobni identifikacijski brojevi radnika se uklanjanju s popisa koji se javno objavljuju tijekom postupka izbora radničkog vijeća radi zaštite osobnih podataka u skladu s propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka. Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća uvode se i dvije novine, odnosno Pravilnikom se uređuje mogućnost korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije u provođenju svih sastavnih dijelova postupka izbora radničkog vijeća i uvodi se posebna aplikacija, RV - Radnička vijeća, kojom ministarstvo nadležno za rad prikuplja i u elektroničkom obliku obrađuje podatke koje je poslodavac kod kojeg je utemeljeno radničko vijeće dužan dostaviti Ministarstvu.

Potrebu uvođenja posebne aplikacije RV - Radnička vijeća, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike obrazložilo je potrebom uspostavljanja ujednačene prakse dostavljanja podataka o radničkim vijećima. Naime, Ministarstvo je istaknulo kako su od dana stupanja na snagu te tijekom višegodišnje primjene Pravilnika uočeni određeni problemi koji se tiču načina na koji poslodavci dostavljaju propisane podatke Ministarstvu, odnosno poslodavci prilikom dostavljanja traženih podataka dostavljaju ih na neujednačen način, što otežava vođenje evidencije i analizu podataka u nadležnom ministarstvu, a samim poslodavcima čini i administrativno opterećenje.

Kako bi se olakšala dostava, pregled i analiza dostavljenih podataka, Izmjenama i dopunama Pravilnika izmijenjen je način dostave podataka tako da se navedeni podatci dostavljaju elektroničkim putem i prikupljaju te obrađuju putem aplikacije.

Budući se radi o prikupljanju, obradi i korištenju propisanih podataka, sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka bilo je potrebno predvidjeti i imenovanje osoba administratora koji su službenici ministarstva kao i njihova ovlaštenja za obavljanje takvih poslova. Poslove vezane za prikupljanje, obradu i korištenje podataka putem aplikacije RV za Ministarstvo obavlja administrator kojeg za obavljanje tih poslova posebno imenuje i ovlašćuje ministar nadležan za rad. Administrator kojeg imenuje Ministar ujedno ima i pristup svim podacima unesenim putem posebne forme koji čine bazu BRV1.

Poslove dostavljanja podataka koji su navedeni u članku 24. stavku 1. Pravilnika, za poslodavca može obavljati osoba koja se putem forme za registraciju, a nakon unosa podataka o poslodavcu te korištenjem zaporke i korisničkog imena, prijavila za rad u aplikaciji RV. Ovlašteni pristup formi FRV2 i bazi PRV3 pojedinog poslodavca, može imati samo ovlaštena osoba za unos podataka o radničkim vijećima toga poslodavca i administrator ministarstva. Prikupljanje, obrada i korištenje podataka koji se dostavljaju u bazu podataka RV provodi se u skladu s posebnim propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka i propisima koji uređuju povjerljivost poslovnih podataka. Prikupljeni podaci u bazi podataka RV obrađuju se i objavljuju se na mrežnim stranicama ministarstva jednom godišnje za prethodnu godinu, a najkasnije do 31. ožujka tekuće godine.

Radničko vijeće štiti i promiče interese radnika zaposlenih kod određenog poslodavca, savjetovanjem, suodlučivanjem ili pregovorima s poslodavcem ili od njega opunomoćenom osobom. Osim toga Radničko vijeće pazi na poštivanje Zakona o radu, pravilnika o radu, kolektivnih ugovora te drugih propisa. Ako u Školi nije utemeljeno radničko vijeće predstavnik radnika u školskom odboru bira se na način koji je propisan za izbor radničkog vijeća. Također izbor povjerenika zaštite na radu provodi se na način koji je propisan za izbor radničkog vijeća.

Obzirom na veliku važnost radničkog vijeća i njegovu ulogu u zaštiti i promicanju prava radnika, kao i na potrebu izbora predstavnika radnika u školskim odborima onih škola koje nemaju utemeljeno radničko vijeće, i na potrebu izbora povjerenika zaštite na radu bilo je potrebno omogućiti provođenje navedenih postupaka izbora i putem informacijsko-komunikacijske tehnologije. Obzirom na proglašenje pandemije i epidemije te mjere zabrane okupljanja u svrhu sprečavanja širenja bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-Cov 2 dovele su u pitanje način provođenja i održavanja izbora za radničko vijeće, predstavnika radnika u školskom odboru odnosno povjerenika zaštite na radu.

Upravo radi svega navedenog, Izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća uvedena je mogućnost da se svi dijelovi postupka u određenim, opravdanim, situacijama mogu provesti putem informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Radi omogućavanja sudjelovanja radnika u postupcima izbora radničkog vijeća propisanim Zakonom o radu i Pravilnikom, u okolnostima koje sprječavaju radnike da izravno sudjeluju u cijelom ili u nekom od dijelova propisanog postupka zbog više sile (elementarna nepogoda, epidemija i sl.) i drugih objektivnih ili osobnih stanja, poslodavac je dužan u tu svrhu osigurati radnicima upotrebu informacijsko-komunikacijske tehnologije kojom i inače raspolaže (npr. korištenje dodijeljene osobne adrese elektroničke pošte ili osobne adrese elektroničke pošte koju radnik poslodavcu navede kao svoju važeću adresu elektroničke pošte, obavještavanje putem određene poveznice na mrežnim stranicama poslodavca, korištenje video kontakta za održavanje sastanaka ili skupova i sl.).

U slučaju da predlagatelj, kod  utemeljenja prvog radničkog vijeća, radničko vijeće radi raspisivanja redovitih izbora odnosno izvanrednih izbora, podnese zahtjev  poslodavcu za održavanje navedenih izbora putem informacijsko-komunikacijske tehnologije, poslodavac je dužan u roku od tri radna dana od dana primitka zahtjeva očitovati se o mogućnosti provođenja postupka izbora radničkog vijeća putem informacijsko-komunikacijske tehnologije. Tijekom provođenja postupka izbora radničkoga vijeća, putem informacijsko-komunikacijske tehnologije, svi podnesci, obavijesti, pozivi, odluke, prijedlozi, liste, zapisnici, popisi za koje je propisano da se podnose u pisanom obliku, mogu se podnijeti i objaviti u elektroničkom obliku.

Svi prijedlozi, izjave, odluke, zapisnici, popisi i drugi akti za koje je propisano da sadrže potpis radnika podnositelja ili određenog ovlaštenika u postupku izbora radničkog vijeća putem informacijsko-komunikacijske tehnologije, a dostavljeni su elektroničkom poštom s osobne adrese koja je tom radniku dodijeljena od poslodavca ili osobne adrese elektroničke pošte koju je radnik poslodavcu naveo kao svoju važeću adresu elektroničke pošte, moraju biti dostavljeni na način da je potpis na aktima vidljiv (skeniranje potpisanog dokumenta, fotografija potpisanog dokumenta i sl.).

Tijekom provođenja postupka izbora radničkog vijeća, putem informacijsko-komunikacijske tehnologije, svi sastanci i skupovi radnika mogu se održati putem video poziva. Radi utvrđivanja pravilnosti i zakonitosti provođenja postupka izbora radničkog vijeća putem informacijsko-komunikacijske tehnologije, izborni odbor je dužan cjelokupnu dokumentaciju izbornog postupka zaprimljenu u elektroničkom obliku, prikupiti te priložiti zapisniku o prethodnim rezultatima izbora kao i zapisniku o konačnim rezultatima izbora.

Obzirom da školske ustanove, već skoro godinu dana, održavaju nastavu, za sve učenike ili dio učenika, putem informacijsko-komunikacijske tehnologije, te obzirom na okolnostima u kojima škole rade i redovito održavaju svoje poslovanje u vrijeme proglašenja epidemije i zabrane okupljanja većeg broja ljudi, a sve uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije, smatram kako neće biti problem provesti izbore za radnička vijeća, izbore za člana školskog odbora predstavnika radnika kao i izbor za povjerenika zaštite na radu koristeći informacijsko-komunikacijsku tehnologiju.

Sandra Tomić Ilić, dipl. Iur.

______________________

1 BRV - baza podataka o radničkim vijećima

2 FRV - forma za unos podataka

3 PRV - baza podataka pojedinog poslodavca