U središtu

Pravni status komunalne infrastrukture prema novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu

04.10.2018 Novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu uređen je i pravni status komunalne infrastrukture. Komunalna infrastruktura je javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu odnosno suvlasništvu jedinice lokalne samouprave i/ili osobe koja obavlja komunalnu djelatnost.

Jedna od velikih novina Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine, br. 68/18) je i izričito definiranje pravnog statusa komunalne infrastrukture, a nju čine:
- nerazvrstane ceste
- javne prometne površine na kojima nije dopušten promet motornih vozila
- javna parkirališta
- javne garaže
- javne zelene površine
- građevine i uređaji javne namjene
- javna rasvjeta
- groblja i krematoriji na grobljima i
- građevine namijenjene obavljanju javnog prijevoza (svi pojmovi komunalne infrastrukture definirani su u članku 60. Zakona o komunalnom gospodarstvu).

Osim ovih devet navedenih građevina, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom odrediti i druge građevine komunalne infrastrukture, ako služe za obavljanje komunalne djelatnosti.

Što se tiče pravnog prometa komunalne infrastrukture treba naglasiti da ona može biti u pravnom prometu isključivo između jedinica lokalne samouprave i pravnih osoba koje obavljaju komunalne djelatnosti, te druge osobe na toj infrastrukturi ne mogu stjecati stvarna prava osim prava služnosti i prava građenja sukladno odluci predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave. Komunalna infrastruktura ne može biti predmetom ovrhe niti stečaja.

Komunalna infrastruktura stječe status javnog dobra u općoj uporabi danom njezine izgradnje, uređenja, odnosno stupanja na snagu odluke o proglašenju javnog dobra u općoj uporabi. Komunalna infrastruktura upisuje se u zemljišne knjige kao javno dobro u općoj uporabi i kao vlasništvo, odnosno suvlasništvo jedinice lokalne samouprave i/ili javnog isporučitelja koji upravlja komunalnom infrastrukturom. Međutim, navedeno se ne odnosi na komunalnu infrastrukturu izgrađenu na pomorskom dobru.

Odluku o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi i odluku o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi komunalne infrastrukture donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave. Odluka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi komunalne infrastrukture ili njezinog dijela može se donijeti ako je trajno prestala potreba za njezinim korištenjem. Nekretnina kojoj prestane status javnog dobra u općoj uporabi ostaje u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, odnosno pravne osobe koja obavlja komunalnu djelatnost. Spomenute odluke, uz ostalo, moraju sadržavati naziv i vrstu komunalne infrastrukture, podatak o katastarskoj i zemljišnoknjižnoj čestici i katastarskoj općini na kojoj se infrastruktura nalazi, te nalog nadležnom sudu za upis statusa javnog dobra u općoj uporabi u zemljišne knjige, odnosno za brisanje tog statusa ako se radi o infrastrukturi koja se upisuje u zemljišne knjige. Ove odluke dostavljaju se nadležnom sudu radi provedbe upisa statusa javnog dobra u općoj uporabi u zemljišnim knjigama, odnosno radi brisanja tog statusa.

Jedinica lokalne samouprave dužna je u roku od godine dana od dana stupanja na snagu novog Zakona o komunalnom gospodarstvu (odnosno do 4. kolovoza 2019. – v. čl. 130. Zakona) ustrojiti i voditi evidenciju komunalne infrastrukture koja sadržava:

1. naziv i vrstu komunalne infrastrukture

2. podatak o katastarskoj i zemljišnoknjižnoj čestici i katastarskoj općini na kojoj se komunalna infrastruktura nalazi

3. podatak o vlasništvu komunalne infrastrukture i osobi koja njome upravlja i

4. podatke o zatraženim i izdanim dozvolama za uređenje, građenje i uporabu komunalne infrastrukture, radnjama poduzetim u svrhu rješavanja imovinskopravnih odnosa i statusa komunalne infrastrukture i aktima s tim u vezi, a koje se dozvole i drugi akti pohranjuju u toj evidenciji.

Spomenimo još i to da je građenje i održavanje komunalne infrastrukture obveza jedinica lokalne samouprave, odnosno osoba na koje je ta obveza prenesena u skladu s predmetnim ili posebnim zakonom (misli se na Zakon o prostornom uređenju, Narodne novine, br. 153/13 i 65/17).

Građenje komunalne infrastrukture od interesa je za Republiku Hrvatsku što znači da se za potrebe njezinog građenja može provesti izvlaštenje u skladu sa Zakonom o izvlaštenju i određivanju naknade (Narodne novine, br. 74/14 i 69/17). To ujedno znači da za gradnju komunalne infrastrukture, sukladno članku 13. Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade nije potrebno odlukom Vlade RH posebno utvrđivati interes za RH (prema čl. 13. st. 3. Zakona), već će Vlada RH o tome da je građenje komunalne infrastrukture od posebnog državnog interesa donijeti odluku temeljem članka 13. stavak 2. istog Zakona, pozivajući se na odredbu članka 65. Zakona o komunalnom gospodarstvu, kojom je izričito propisano: „Građenje komunalne infrastrukture od interesa je za Republiku Hrvatsku.“