Pretraživanje po portalu EDUS

Svjesni činjenice da je Vaše vrijeme najvrjedniji resurs, razvili smo za Vas jednostavnu tražilicu koja omogućuje pretraživanje svih sadržaja po nizovima ključnih riječi.

NOVA TRAŽILICA NA PORTALU EDUS

Nova verzija EDUS tražilice ne zahtijeva uporabu tzv. Booleovih operatora (AND, OR i NOT), što pretragu čini još bržom i jednostavnijom. Operatore i dalje možete koristiti kako biste dobili nešto preciznije rezultate pretraživanja. Opis operatora i upute za korištenje možete pronaći niže (link na upotreba operatora).

Primjer pretrage korištenjem nove tražilice EDUS:KOMBINIRANO PRETRAŽIVANJE PUTEM TRAŽILICE I FILTARA

Na naslovnoj stranici Portala EDUS potrebno je izabrati željenu zbirku podataka. Izdvojene zbirke podataka su „Zakonodavstvo“, „Sudska praksa“ i „Stručni članci“, a preostale zbirke možete pronaći na poveznici „Više“.

Sadržaj većine zbirki u nastavku se, u desnom stupcu, raščlanjuje po datumima, područjima, odjeljcima i institutima koji predstavljaju istodobni filtar za razgraničavanje dokumenata po kriterijima. U središnjem dijelu zaslona prikazani su dokumenti koji odgovaraju filtru u desnom stupcu.

Aktivni filtri označeni su kvačicom. Pojedine kategorije filtara imaju dodatne filtre koje možete odznačiti ako ne želite da se odabrane kategorije prikazuju u rezultatima pretraživanja. Plavom bojom označeni su aktivni filtri u svakoj pojedinoj kategoriji, a bijelom bojom neaktivni filtri. Prilikom pretraživanja odabranih sadržaja moguće je imati uključeno više različitih kategorija filtara.Na slici je prikazan pregled rezultata pretraživanja pojma „tehnološki višak“ s označenim kategorijama filtara Zakonodavstvo (odabrani filtri: „Podzakonski propisi, opći i pojedinačni“) te Propisi prema važenju (odabran filtar „Važeći redakcijski pročišćeni tekst“).


UPOTREBA OPERATORA I NAVODNIKA

Pri pretraživanju po zbirkama portala EDUS, moguće je upotrebljavati pretraživačke operatore AND, OR i NOT. Uporabom operatora, dobit ćete preciznije rezultate pretraživanja. Ako ne rabite operatore ili navodnike u pretraživanju, tražilica automatski sama stavlja operator „AND“ između svake unesene riječi.

Na primjer, kada u tražilicu unesemo pojam tehnološki višak, tražilica će izbaciti sve rezultate koji sadrže oba pojma (tehnologija i višak). Pojmovi se ne moraju nužno javljati u nizu, već je dovoljno da se riječi tehnologija i višak javljaju u istom dokumentu (tako, primjerice, nalazimo Zakon o financijskoj agenciji na prvom mjestu u rezultatima pretrage zakonodavstva po navedenim pojmovima). Tražilica prepoznaje i u rezultatima prikazuje sve padežne oblike traženog pojma.

Ako isti niz stavimo u navodnike, tražilica će prikazati samo rezultate koji sadrže neprekinuti niz pojmova u navodnicima, npr.: „tehnološki višak“, „izvanredni otkaz ugovora o radu“, itd.Kada tražimo više nizova pojmova u istom dokumentu, možemo koristiti tzv. Booleove operatore AND, OR i NOT. Uporabom operatora automatski se svi nizovi riječi koje tražimo stavljaju u navodnike. Na primjer, kada tražimo pojmove naknada štete i prometna nesreća u istim dokumentima, u tražilicu je potrebno upisati kako je prikazano na slici: naknada štete and prometna nesreća.

  • "and" - operator se upotrebljava kada želimo pretraživati dokumente koji sadrže više odvojenih riječi ili izraza


  • "or" - operator koristi se u slučaju kada želimo da se u dokumentima nalazi prva ili druga riječ odnosno izraz  • "near" - operator koristi se u slučaju kada tražimo dokumente u kojima su tražene riječi odnosno izrazi što više slični  • "not" - operator koristi se kada tražimo dokumente koji sadrže prvu traženu riječ, ali ne i drugu.


Tražilica će tada tražiti sve rezultate u kojima se spominje „otkaz ugovora o radu“, a koji ne sadrže riječ „izvanredni“ te ujedno sadrže „povratak na posao“.