Dnevne novosti

EU istražuje zakonitost nizozemskih poreznih olakšica Nikeu

11.01.2019 07:00 BRUXELLES, 10. siječnja 2019. (Hina/dpa) – Europska komisija izrazila je u četvrtak sumnju da američki proizvođač sportske opreme Nike možda plaća premale poreze u Nizozemskoj, što bi predstavljalo kršenje europskih zakona o državnoj pomoći.
Porezna su pitanja u nadležnosti zemalja Europske unije ali Bruxelles može intervenirati ako ocijeni da njihove vlade odobravaju kompanijama nezakonitu državnu pomoć. Europska komisija otvorila je istragu protiv dvije Nikeove kompanije sa sjedištima u Nizozemskoj, od kojih jedna upravlja europskim poslovanjem a druga razvija i prodaje proizvode Conversea u EU.

U razdoblju između 2006. i 2015. nizozemske su vlasti Nikeu izdale pet poreznih rješenja u vidu posebnih aranžmana kojima se nastojalo pojednostaviti oporezivanje velikih kompanija. Dva su rješenja još na snazi, navela je Komisija u priopćenju. Tim su rješenjima porezne osnovice dvije Nikeove kompanije umanjene za iznos naknada za intelektualno vlasništvo.

Takve porezne olakšice „možda ne odražavaju ekonomsku realnost“, upozoravaju u Komisiji, napominjući da dvije nizozemske kompanije s više od tisuću zaposlenih isplaćuju visoke naknade za intelektualno vlasništvo kompanijama iz grupe Nike koje nemaju zaposlenih ni registrirane ekonomske aktivnosti. Takvi su porezni aranžmani Nikeu donijeli prednost u odnosu na konkurenciju kroz manje porezne obveze od onih koje plaćaju druge kompanije u sličnim situacijama, tvrde u Komisiji.

Proteklih je godina EK pokrenula istrage protiv više multinacionalnih kompanija prisutnih u EU. Irska je tako po njihovom nalogu morala od Applea zatražiti podmirivanje rekordnog poreznog duga od 14,3 milijarde eura, podsjeća dpa.