Iz obrazovanja

Vujčić: Učenici se prvenstveno moraju sami brinuti o financijskoj budućnosti

22.05.2023 15:44 ZAGREB, 22. svibnja 2023. (Hina) - Učenici smatraju da se prvenstveno sami moraju brinuti o zaštiti svojih interesa i financijskoj budućnosti, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić nakon učeničke debate na kojoj se pokušalo odgovoriti trebaju li se učenici o financijskoj budućnosti brinuti sami ili to mora činiti sustav.

Sedmu po redu debatu s ciljem promicanja financijske pismenosti organizirala je Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom. "Drago mi je da su učenici zaključili kako se prvenstveno sami moraju brinuti o zaštiti svojih interesa i financijskoj budućnosti, ali da i sustav mora regulirati okružje u kojem oni donose te odluke i da se prvenstveno pobrine za one koji su najranjiviji", naglasio je Vujčić. Istaknuo je da kao društvo moramo nastaviti raditi na financijskom opismenjavanju - prvenstveno mladih, budući da pred svakim od njih u budućnosti dolazi odluka na financijskom tržištu, koja je za njih značajna. Dodao je i da obrazovni sustav mora više pozornosti posvetiti osobnim financijama. Vujčić je kazao da određeno nepovjerenje i zazor prema bankarskim sustavima postoji u svim društvima, no i da je najvažnije u najvećoj mogućoj mjeri razumjeti što banke rade. 

"Uloga regulacije banaka je prvenstveno zaštititi depozite. Da bi bankarstvo funkcioniralo, ljudi moraju imati povjerenje da će, kad donesu novac u banke, on tamo i ostati. Inače nitko neće donositi novac u banke", rekao je Vujčić. Naglasio je da u stabilnom bankarskom sustavu postoji i to povjerenje. Upitan vidi li mogućnost nastavka dizanja kamatnih stopa u eurozoni nakon lipnja i srpnja, Vujčić je rekao da se treba ići korak po korak. Naveo je da će se nakon nekoliko sastanaka u lipnju i srpnju vidjeti kakva će biti situacija. "Ovisno o tome kakve će biti prognoze i podaci o inflaciji, uvjetima odobravanja kredita, gospodarskom rastu i tržištu rada donijet ćemo odluke nakon ljeta", istaknuo je guverner. Dodao je i da još uvijek nismo vidjeli pad temeljne inflacije.