Dnevne novosti

Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama u javnoj raspravi

18.09.2020 07:27 Policija
ZAGREB, 17. rujna 2020. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu prijedlog izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim će se, među ostalim, regulirati i vožnja električnih romobila, a sve kako bi se čim više smanjio broj stradalih na prometnicama.

U prijedlogu se ističe da su primjenom važećeg zakona u praksi uočene nejasnoće i problemi vezani uz nenormiranje prometovanja električnim romobilima te nepostojanja mogućnosti izricanja prekršajnih sankcija. ''Pokazalo se, među ostalim, da nemamo regulirano upravljanja električnim romobilima pa ćemo taj problem riješiti slično kao što su to učinile druge zemlje EU.

Važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama ima prostora za poboljšanja koja bi mogla smanjiti broj stradavanja na prometnicama'', najavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ministar je precizirao da se promjene postojećeg zakona odnose na reguliranje dozvoljene brzine i prostora po kojima se može kretati romobilima te kaznama za one koji se ne budu pridržavali novih pravila.

Izmjenom postojećeg Zakona regulirat će se i sankcioniranje vozača koji se besplatno parkiraju na mjestima namijenjenim isključivo za punjenje električnih vozila. Uz to, zakonski će se regulirati ograničenje vozačke dozvole za vozače kojima je taj dokument izdan u nekoj stranoj zemlji, a prikupe propisan broj negativnih prekršajnih bodova, kao i vozaču kojem je vozačka dozvola izdana u Hrvatskoj.

Božinović je najavio da će izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama biti obuhvaćeni i izvanredni pregledi vozača zbog promjene njihovog zdravstvenog stanja. Preciznijim određivanjem dosad preširoko određenih dijagnoza značajno će se smanjiti troškovi MUP-a, kazao je Božinović za Jutarnji list.

Prometni stručnjaci i liječnici još su prošle godine apelirali da se hitno regulira vožnja električnih romobila koji su kao alternativa gradskom prijevozu preplavili ulice, a brzi su i mogu biti opasni. Tražili su da ih se prestane tretirati kao pješake već kao novu kategoriju u cestovnom prometu.