Iz obrazovanja

Održan okrugli stol "Postani udomitelj" s ciljem promicanja udomiteljstva

23.05.2024 11:59 ZAGREB, 23. svibnja 2024. (Hina) - Udomiteljstvo je najbolji oblik privremene skrbi o djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, poruka je okruglog stola "Postani udomitelj" održanog povodom Međunarodnog dana obitelji i Nacionalnog dana udomiteljstva.

„Želim podijeliti svoj život s nekim tko treba dom i dati mu priliku da živi u stabilnom i sigurnom okruženju“, poručila je udomiteljica iz Zagreba na okruglom stolu pod organizacijom Obiteljski centar, Područna služba Grad Zagreb i Hrvatski zavod za socijalni rad. U Hrvatskoj trenutno ima 2420 udomitelja, od kojih 1308 udomljava djecu, a odrasle njih 1112. U obitelji udomitelja nalazi se 2246 djece. Djeca se izdvajaju iz svojih obitelji zbog raznih nepovoljnih razloga odrastanja.

"Veliki broj djece izdvojene iz bioloških obitelji neće imati priliku vratiti se u svoju obitelj, ali potreba za toplinom obiteljskog doma ostaje", poručili su stručnjaci Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Obiteljskog centra, Studijskog centra socijalnog rada te sami udomitelji. Svatko od njih je sa svog stajališta govorio o problematici udomiteljstva. Djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi se, u poticajnom i pozitivnom obiteljskom okruženju udomiteljske obitelji, osigurava stanovanje, prehrana, čuvanje, briga o zdravlju, odgoj, podrška u obrazovanju te zadovoljavanje i drugih, osobito emocionalnih potreba.

"Postoje djeca kojoj je život u obitelji udomitelja jedina prilika da dožive iskustvo života u obitelji te tako osjete ljubav i toplinu zamjenske obitelji, umjesto smještaja u dom socijalne skrbi", istaknuli su i dodali da se udomiti mogu ne samo djeca, nego i odrasle osobe koje ne mogu samostalno voditi brigu o sebi zbog zdravstvenih ili nekih drugih razloga. Osoba koja se želi baviti udomiteljstvom, podnosi zahtjev Hrvatskom zavodu za socijalni rad, koji potvrđuje ispunjavanje uvjeta i obavlja procjenu obitelji koja želi postati udomiteljskom. Ako osoba ispunjava sve uvjete, upućuje se na osposobljavanje. Po završetku osposobljavanja donosi se rješenje o dozvoli za obavljanje udomiteljstva.

Obavljanjem udomiteljske djelatnosti, ostvaruju pravo na opskrbninu kojom se podmiruju potrebe djeteta te naknadu za rad udomitelja za pruženu skrb i uloženi trud zbrinjavanju djeteta. U cijelom procesu stručnu pomoć i podršku koju im pružaju stručnjaci Hrvatskog zavoda za socijalni rad, stručnjaci centara za pružanje usluga u zajednici i stručnjaci Obiteljskog centra, stoji u priopćenju.