Iz obrazovanja

Mitološka bića Istre - tema 17. Monte Librića

15.04.2024 10:09 PULA, 15. travnja 2024. (Hina) - Mitološka bića Istre i njihov život u istarskim kaštelima oživjet će u punom sjaju kroz temu i više od 70 programa ovogodišnjeg 17. izdanja Monte Librića, festivala dječje knjige, koji će se  od 20. do 26. svibnja održati u pulskoj Zajednici Talijana, najavili su organizatori festivala.  

Monte Librić ove godine - najmlađoj, dječjoj publici u čast - ulazi u samo srce Istre, njenu narodnu predaju, legende i mitove o vilama, štrigama i štrigunima, divovima, krsnicima, orku, a tradicionalno i na ovogodišnjem Libriću posjetitelje tijekom sedam svibanjskih dana dočekuju omiljeni dječji programi - Piknik s autorom, Maštolov, Librofonia, Libić Teatrino, Galerijica, Storytelling, Priča za laku noć, Librić po našu, Libraonice i brojne druge kreativne radionice. Mitološka bića Istre „stanovat će“ u svim Librić-pričama, pričaonicama, radionicama i književnim promocijama, gostovati na koncertima, izložbama, performansima i slušaonicama.

"Inspiraciju za ovaj Librić crpili smo iz njegove ilustrirane knjige "Čarobna Istra - skrivene tajne istarskih gradina" čija će atmosfera na naš festival donijeti duh vremena u kojima su mitovi stvarani", izvijestila je direktorica festivala Slavica Ćurković. Naglasila je da je ovogodišnja tema "Mitološka bića Istre" svojevrsna čestitka obljetničkom 30. Sajmu knjige u Istri u čijem je okrilju "rođen" Librić te najavila da će program 17. Monte Librića svaki dan biti posvećen jednom mitološkom biću Istre. "Arhitektura, povijest, geografija ali morfologija istarskog prostora, njene gradine, kašteli, rijeke, kanjoni, jame, škulje, bajkovita mitološka bića, legende i narodna predaja bit će inspiracija za nove priče i maštanja koja će nastajati na 17. Libriću.

Sve to događat će se u okružju mnoštva knjiga namijenjenih najmlađima", istaknula je Ćurković. Tijekom 17. Librića, dodala je, djeca će kroz brojne kreativne radionice moći kreirati svoja vlastita mitološka bića za koje će ideje moći dobiti i kroz slušanje priča, kazališne predstave, magične performanse te druge programe. Uobičajeno, ovogodišnji pulski Festival dječje knjige, jedinstven u Hrvatskoj, svoju će publiku upoznati s recentnom i tematski raznolikom književnom produkcijom za djecu. Stoga organizatori 17. Librića s ponosom najavljuju predstavljanje čak 16 najnovijih izdanja za djecu i mlade koja u Pulu donosi dvadeset eminentnih autora iz Hrvatske i inozemstva. Tradicionalno, i ovogodišnji Monte Librić donosi bogat prodajni dio te će u Circolu biti izloženo oko četiri tisuće naslova slikovnica i knjiga za djecu i mlade koji će biti ponuđeni publici po posebno povoljnim cijenama.