Iz obrazovanja

Izložba "Što bi nam priroda rekla kada bismo postavili prava pitanja?

26.03.2024 09:47 ZAGREB, 25. ožujka 2024. (Hina) - "Što bi nam priroda rekla kada bismo postavili prava pitanja?, spekulativni, umjetnički i znanstveni izložbeni projekt, predstavit će se se od 25. ožujka do 22 travnja u Galeriji Forum i Galeriji na katu Kulturno-informativnog centra, uz brojna popratna događanja.

Među umjetnicima na toj skupnoj izložbi Umjetničkog paviljona, nastaloj u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, su Mirna Kutleša, Labverde, Jodie Mack, Tonka Maleković, Ana Zubak (Tajno šumsko društvo), Josip Poljak. Kustosica je Ivana Meštrov. Kako se ističe u najavi, ovaj izložbeni projekt bavi se spekulativnim, filozofskim, znanstvenim strategijama dobre kohabitacije i propituje koje su priče moguće dok smo (još) tu, što znači biti čovjek povezan s drugima ili prirodom, koja drevna znanja vrijedi otkopati. "Radovi na izložbi variraju od biosemiotičkih meditacija na primjeru klimatskih promjena i autohtonih ekologija južne hemisfere do kolektivnih istraživačkih mapiranja Amazonije i kritičkih sagledavanja dominacija ljudske vrste naspram one životinjske kroz povijest", napominje se. U sklopu izložbe ostvarena je suradnja s Galerijom SPOT kroz panel-diskusiju "Čitanje prirode - institucionalizacija prirode pomoću fotografije", popratni program izložbe Ptice Katarine Ivanišin Kardum.  

Održat će se i edukativno-likovne radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta, kao i za predškolsku i ranu školsku dob, te edukativna muzejska akcija o umjetnosti uzgoja bilja – Hidroponskom vrtu. Bit će tu i  javno čitanje "Darwin, Postanak vrste", predavanje "Simbioza svjetova: umjetnosti i znanost u dijalogu  - Suživot s invazivnim vrstama", "Pametni vrt" predavanje mladog inovatora i studenta FER-a Andreja Penića, koje je dio Edukativne muzejske akcije povodom Međunarodnog dana muzeja 2024.