Iz obrazovanja

I ove godine osječki maturanti završetak školovanja završit će plesom quadrile

24.05.2023 16:43 OSIJEK, 24. svibnja 2023. (Hina) - Završetak srednjoškolskog obrazovanja u Osječko-baranjskoj županiji i ove godine će se obilježiti plesom francuskog dvorskog plesa quadrilla, u kojem će u gradovima ove Županije sudjelovati više od dvije tisuće maturanata, izvijestili su u srijedu organizatori.
Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul rekla je na konferenciji za novinare kako u Županiji ove godine imaju 2.324 maturanta, od kojih 1.435 u Osijeku .Quadrillu će maturanti plesati u petak, 26. svibnja, u Belom Manastiru, Đakovu, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama i Osijeku. I ove godine događaj će se zabilježiti milenijskom fotografijom, a maturanti će svojim tijelima ispisati natipis #love.Zbog radova na obnovi tramvajske infrastrukture quadrilla se ove godine u Osijeku neće plesati na tradicionalnoj lokaciji, u Županijskoj ulici, već na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, rekla je Glavaš-Kul. Ističe kako je ovo tradicionalna manifestacija, koja se u suradnji s gradom Osijekom, organizira po 17. put, i koja već dugi niz godina predstavlja pozitivan primjer ispraćaja maturanata i završetka njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Za ovogodišnji ispraćaj maturanata Osječko-baranjska županija je iz svoga proračuna izdvojila 33 tisuće eura, a u proteklih 17. godina za organizaciju ovog događaja utrošeno je 450 tisuća eura, rekla je.

Osječko-baranjski dožupan Josip Miletić poželio je svim maturantima koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje brz pronalazak posla i ostanak u Županiji, a onom dijelu koji nastavlja školovanje, da upišu željene fakultete i steknu potrebna znanja, a po završetku visokoškolskog obrazovanja da također ostanu u Županiji. Ističe kako se broj maturanata u Županiji nešto malo smanjio, ali kako je bitno da se u školskom sustavu profiliraju zanimanja koja su potrebna tržištu rada. Nedavno smo završili Regionalni centar kompetencija u osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj školi, a ranije u Ugostiteljsko-turističkoj školi, koji otvaraju nove obrazovne smjerove. U suradnji sa srednjim školama i osječkim Sveučilištem trebamo generirati i kadrove koji su potrebni modernoj industriji, rekao je dožupan Miletić.