Iz obrazovanja

"Ero s onoga svijeta" u Zagrebačkom kazalištu lutaka

24.05.2023 12:51 ZAGREB, 24. svibnja 2023. (Hina) - Zagrebačko kazalište lutaka (ZKL) priprema novu premijeru, lutkarsku prilagodbu opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića, koja će se održati u petak, 26. svibnja.
"Ero s onoga svijeta" najslavnije je djelo hrvatskoga skladatelja Jakova Gotovca i libretista Milana Begovića, a ovom predstavom ZKL, nakon "Čarobne frule", nastavlja s uprizorenjima djeci prilagođenih opernih djela. Slavne Gotovčeve arije snimili su vrhunski operni pjevači i pjevačice pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, a radnja je pojednostavljena tako da djeci bude posve razumljiva, napominju iz kazališta. Glavni lik je Mića koji traži djevojku kojom bi se oženio. Na majčin se savjet prikazuje kao siromah, kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Duhovitost stihova iz libreta, koji se za ovu inscenaciju i govore, očuvana je u adaptaciji dramaturginje Ane Tonković, a likovnost predstave Patricia Alejandra Marina Aguera, poput glazbe također prati elemente folklora uz to i naglašavajući komičnost upisanu u samu operu, ističe se u najavi predstave.

Redatelj Krešimir Dolenčić autor je nekoliko inscenacija "Era", a i predstave koja u kontinuitetu igra već 31 godinu na pozornici zagrebačkog HNK.Oblikovatelj lutaka, scenografije i kostima je Patricio Alejandro Aguero, dirigent Milan Tarbuk, koreografkinja Zrinka Bogat-Malus, a oblikovatelj svjetla Dražen Dundović. U predstavi glume Jadran Grubišić, Katarina Perica Kirin, Andrea Baković, Ana Herceg, Sanja Vejnović, Marina Kostelac, Korana Ugrina, Borna Galinović, Jan Kovačić, Mario Mirković, Anđelko Petric, Janko Popović Volarić, Željko Šestić i Tin Rožman. Napominjući da nikad nije prerano za upoznavanje djece s opernim remek-djelima, iz ZKL-a poručuju kako vjeruju da će "lutkarski Ero s onoga svijeta pridobiti mladu opernu publiku, potaknuti svijest o vrijednosti vlastite umjetničke baštine te zabaviti gledatelje svih generacija".