Iz obrazovanja

Djeca s govornim teškoćama logopeda čekaju godinu dana

23.05.2023 11:11 ZAGREB, 23. svibnja 2023. (Hina) - Podaci iz svijeta ukazuju na dramatičan porast govornih teškoća kod djece, piše u utorak Večernji list, navodeći da u Hrvatsoj djeca s govornim teškoćama logopeda čekaju godinu dana.
Prema istraživanju Komodo Healtha, oko 1,5 milijuna američke djece u dobi do 12 godina lani je dijagnosticirana neka od govornih teškoća u odnosu na prosječnih pola milijuna dijagnoza zajedno za 2018. i 2019. godinu. Najviše su pogođena djeca do dvije godine, s porastom dijagnoza od 136 posto u 2022. u odnosu na stopu prije pandemije. Slični podaci stižu i iz Velike Britanije, gdje je broj petogodišnjaka i šestogodišnjaka koji trebaju govornu i jezičnu podršku u školi porastao 10 posto tijekom 2021., izvijestio je BBC. U isto vrijeme, u Hrvatskoj su logopedi teško dostupni i pregled se čeka u rasponu od nekoliko mjeseci do godinu dana.– To je posebno problematično u dječjoj dobi. Kad netko kaže roditelju koji traži pomoć za svoje dijete da dođu za godinu dana, to je besmisleno – rekao je prof. dr. Zdravko Kolundžić, voditelj studija logopedije na Sveučilištu u Rijeci, s kojega će za dvije godine izaći prvi magistri logopedije.

Kolundžić ističe da su usluge logopeda koje plaća HZZO, državni proračun i lokalni proračuni nejednako raspoređene u Hrvatskoj.– Zbog toga dio roditelja vodi djecu u Zagreb u kojemu je gotovo polovina svih logopeda u zemlji, pa je i u Zagrebu gužva. Mnoge zdravstvene, predškolske ustanove i škole nemaju logopeda. Bilo bi dobro omogućiti pružanje logopedskih usluga na razini primarne zdravstvene zaštite, u domovima zdravlja, jer će tako biti dostupnije i u manjim sredinama. Nemam informacije o privatnoj praksi, ali znam da se i te usluge čeka – kaže Kolundžić. Dodaje da već dulje od deset godina logopedi uzalud pokušavaju dobiti zakon o logopedskoj djelatnosti, piše novinarka Večernjeg lista Nataša Vlašić Smrekar.